Sałatka warstwowa z kalafiorem

Znakomita i szybka w przygotowaniu sałatka warstwowa z kalafiorem i sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzi się do grilla, na kolację i imprezy

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 duży pomidor
  • 5 jajek
  • sos czosnkowy:
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski wkładamy pokrojonego kalafiora i smarujemy 1/2 sosu czosnkowego. Następnie wsypujemy odsączony z zalewy groszek.



Potem dajemy pokrojonego w kostkę pomidora, wykładamy resztę sosu i na wierzch dajemy starte jajka.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. super smacznie wygląda, będzie ekstra do grilla w weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszna sałatka muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sałatki :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czosnkowa moja ulubiona

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście warstwowe sałatki idealnie sprawdzają się na imprezach - nie tylko są smaczne, ale też i efektownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń