niedziela, 29 października 2017

Pole ryżowe



Danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Kurczak jest miękki i soczysty, a ryż aromatyczny

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 duże cebule
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 6 szklanek wody
  • 12 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g masła



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i rozkładamy pokrojoną w piórka cebulę. 


Następnie układamy podudzia z kurczaka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ketchup i masło oraz doprawiamy cukrem i przyprawą do kurczaka. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Gotowym płynem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min. Ryżu z kurczakiem podczas pieczenia nie trzeba mieszać. Upieczonego kurczaka podajemy z ulubioną surówką.


Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Lubię to danie :) Jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny szybki pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryż gotujemy przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż wsypujemy surowy, podczas pieczenia się ugotuje :)

      Usuń
    2. a czy trzeba piec z przykryciem czy bez?

      Usuń
  4. Zjadłabym takie pyszności <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...