Najprostszy jabłecznik

Bardzo prosty babciny przepis na jabłecznik na kruchym cieście. Ciasto zawsze się udaje i każdemu smakuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 kg jabłek



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta) oraz schładzamy w lodówce. Jabłka myjemy, wydrążamy środki nasienne i kroimy w plasterki oraz mieszamy z cukrem pudrem.



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większy kawałek ciasta i wylepiamy nim dno blachy. Jabłka układamy na cieście. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 45 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię jabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaki wymiar formy do pieczenia jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  3. ile czasu ma byc w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  4. robić z termoobiegiem czy grzałka góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotkę z lodami i do tego przepyszna kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej smietany uzyc?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wyszło przepyszne, dziękuję! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie potrafię zliczyć który to już raz robię... Zawsze wszystkim smakuje!!! Jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z jabłkami są zawsze przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. w przepisie jest masło, lepiej jak sie da margarynę Kasię bo nie bedzie czuc zapachu i smaku masła.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czym można zastąpić śmietanę??

    OdpowiedzUsuń