Likier jak Sheridan s

Likier jak Sheridan's to w ostatnim czasie hit wśród słodkich trunków. Ten likier znakomicie sprawdzi się na niejednej domówce czy spotkaniu ze znajomymi. Taki likier szczególnie jest uwielbiany przez damskie grono, więc na babskie pogaduchy będzie strzałem w 10. Ja taki likier obowiązkowo zrobię na Wielkanoc, na spotkania z kuzynkami będzie jak znalazł😎


Ilość: około 750 ml likieru
Składniki:
  • puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • około 250 ml wódki
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 750 ml likieru Sheridan's. Do likieru polecam użyć swoją ulubioną kawę rozpuszczalną. Ilość dodanego alkoholu zależy od preferencji smakowych. Musicie określić sami jak bardzo alkoholowy wolicie trunek. Najlepiej na początek wlać 250 ml wódki i spróbować, jeżeli likier okaże się za słaby to dolewamy więcej alkoholu.


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kajmak i wsypujemy kawę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Składników nie zagotowujemy, podgrzewamy tylko do rozpuszczenia. Gotową bazę do likieru odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszając wlewamy wódkę.
Likier przelewamy do butelek. Alkohol jest gotowy do picia od razu po zrobieniu. Jednak najlepiej smakuje jak się smaki przegryzą, po 2 - 3 dniach. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem butelką z likierem należy potrząsnąć. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych! Więcej ciekawych przepisów na słodkie alkohole, likiery i nalewki znajdziecie tutaj.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Przepis idealnie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Likiery robi się na bazie spirytusu, nie wódki. Likier po sporządzeniu musi postać przynajmniej parę dni do połączenia smaków i wtedy nie czuć spirytusu, natomiast smak każdego likieru o niebo lepszy. Oczywiście trzeba dopasować proporce do własnych potrzeb.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak mam kupować takie drogie składniki to przecież w sklepie stoją na półkach różne likery bez paplania naczyń na jedno wyjdzie

    OdpowiedzUsuń