Kotlety bieszczadzkie

Takie kotlety jadłam w jednej z karczm w Bieszczadach, a teraz często goszczą u mnie w domu

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • kminek
dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane dusimy lub przeciskamy przez praskę. Kapustę odciskamy z kwasu (wyjątkowo kwaśną płuczemy), kroimy, aby nie była długa, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dobrze odciskamy z wody. Ziemniaki i kapustę można przygotować dzień wcześniej. Do miski dajemy zimne ziemniaki i kapustę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kminek. Wyrabiamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ilość dodanej mąki zależy od odmiany ziemniaków i stopnia odciśnięcia kapusty.



Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron, na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety bieszczadzkie podajemy z ulubionym sosem i surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Również kiedyś je próbowałem. Smakują znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę sobą jak nie spróbuję :) wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie je zrobiłam,smaczna i dobra alternatywa na obiad i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń