Mus z białej i mlecznej czekolady z biszkoptami

Wystawnie gorzka, budząca zachwyt mleczna, oryginalna deserowa, niezdecydowanie biała, kusząca, zmysłowa, niepowtarzalna, nadziewana. Z orzechami, truskawkami, rodzynkami...

Dzień słodkiej przyjemności - Dzień Czekolady - 12 kwietnia. Z okazji Dnia Czekolady zapraszam na: mus z białej i mlecznej czekolady z biszkoptami

Składniki:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • biszkopty
  • 200 ml śmietanki 30%


Przygotowanie:

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dostawiamy do ostygnięcia. Połowę śmietanki ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki przekładamy czekoladę i miksujemy do połączenia składników.

Takie same czynności wykonujemy z mleczną czekoladą, najpierw roztapiamy ją w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby ostygła. Drugą połowę śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę tym razem mleczną i miksujemy. Biszkopty kroimy w kostkę, w naczyniu układamy warstwami: pokrojone biszkopty, przygotowany mus z białej czekolady, znowu biszkopty, następnie mus z mlecznej czekolady, górę posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Istna bomba kaloryczna :) Ale jak dla mnie - ekstra :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Biala czekolada ,to nie jest czekolada, tylko wyrob czekoladopodobny ,bez zadnego smaku i zapachu ,jakbym jadl mydlo ,tylko gorzka WEDLOWSKA NIC POZA TYM .

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taką masą można przełożyć tort?

    OdpowiedzUsuń