• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Przecier pomidorowy



Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów

Ilość: około 20 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 7 kg pomidorów lima 
  • 12 płaskich łyżek soli 


Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców. Jeśli ktoś jej nie posiada, należy gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostają pestki i skórki (osobiście polecam pierwszy sposób, gdyż jest on mniej pracochłonny). Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól, natomiast wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana. 


Następnie wlewamy go do słoiczków, zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i na pewno się nie zepsuje. 

Smacznego!



Gabriela Borowiec
13 Comments
domowy przecier pomidorowy, pomidory, pomidory lima, przecier pomidorowy, przetwory, przetwory z pomidorów
piątek, 23 sierpnia 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
domowy przecier pomidorowy pomidory pomidory lima przecier pomidorowy przetwory przetwory z pomidorów Przecier pomidorowy

Polecane przepisy

13 komentarze

  1. mopswkuchni23 sierpnia 2013 23:36

    Niestety nie mam maszynki do przecierania, więc dziś spędziłam trochę czasu przecierając, ale warto. Te pomidorki lima są najlepsze do przecierów. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anonimowy9 sierpnia 2014 19:29

    12 kg soli?!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec9 sierpnia 2014 23:00

      Proszę czytać ze zrozumieniem: 12 płaskich łyżek soli ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  3. Anonimowy18 sierpnia 2014 20:09

    Ja pomidory pokrojone na większe cząstki mielę w maszynce do mięsa (elektryczna) i potem przez metalowe sito pałką przecieram. Mam bez pestek i skórek gęstą papkę.Pomidorów nie ważyłam , ale wyszło mi 4 kg przecieru ,to ile mam dać soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 sierpnia 2014 20:36

      skórki i pestki dużo nie ważą, więc musisz dać mniej soli, na moje oko z 6-7 łyżek, najlepszym sposobem jest kosztowanie przecieru, musi być słony :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy24 sierpnia 2014 19:27

      Najepszy i najszybszy przecier: z pomidorów wykroić zielone częsci,pokroić na dowolne części. Włożyć do dużego garnka wsypać sól i trochę cukru/ na 1 dużą łyżkę soli 1 mała łyżeczka cukru/ , gotować do miękkości. przełożyć do słoików / razem z pestkami i łupinami/. Słoiki pasteryzować ok. pół godziny. Do zupy wlewamy całą zawartość bez fasowania. Po nagotowaniu przecedzamy zupę przez sito. Zupa ma smak świeżych pomidorów i jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi od Pani z Kotlina która choduje pomidory tonami na polu.Jak mi powiedziała robi tak od lat. Sprawdziłam godne polecenia. Pozdrawiam.

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  4. Apetycik26 sierpnia 2014 11:12

    Nie ma to jak weki zrobione w domu, ten smak i aromat :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Małgorzata Kuchnia26 sierpnia 2014 17:02

    Och muszę się zaopatrzyć w sokowirówkę, o wiele mniej pracy. Ja przecierałam przez sitko. Myślałam, że ręka mi odpadnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Lena22 sierpnia 2015 12:35

    Ten smak letnich pomidorów w słoiczku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. marta sztabińska22 sierpnia 2015 12:55

    Też taki robię, zimową porą jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Renata Walczak23 sierpnia 2015 18:34

    też tak robię, bo przecieranie przez sito jest bardzo uciążliwe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. smak uczucie23 sierpnia 2015 23:16

    Na zimę idealny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy9 sierpnia 2016 11:27

    Ja mielę całe pomidory przez maszynkę,powstałą papkę gotuję z solą i do słoików. Pestki w niczym nie przeszkadzają;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria