Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów
Ilość: 20 słoików (300 ml)
Składniki:
- 7 kg pomidorów lima
- 12 płaskich łyżek soli
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców. Jeśli ktoś jej nie posiada, należy gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostają pestki i skórki (osobiście polecam pierwszy sposób, gdyż jest on mniej pracochłonny). Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól, natomiast wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana.
Następnie wlewamy go do słoiczków, zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i na pewno się nie zepsuje.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy przecier pomidorowy pomidory pomidory lima przecier pomidorowy przetwory przetwory z pomidorów
Niestety nie mam maszynki do przecierania, więc dziś spędziłam trochę czasu przecierając, ale warto. Te pomidorki lima są najlepsze do przecierów. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń12 kg soli?!!!
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieniem: 12 płaskich łyżek soli ;-) Pozdrawiam!
UsuńJa pomidory pokrojone na większe cząstki mielę w maszynce do mięsa (elektryczna) i potem przez metalowe sito pałką przecieram. Mam bez pestek i skórek gęstą papkę.Pomidorów nie ważyłam , ale wyszło mi 4 kg przecieru ,to ile mam dać soli?
OdpowiedzUsuńskórki i pestki dużo nie ważą, więc musisz dać mniej soli, na moje oko z 6-7 łyżek, najlepszym sposobem jest kosztowanie przecieru, musi być słony :) pozdrawiam serdecznie!
UsuńNajepszy i najszybszy przecier: z pomidorów wykroić zielone częsci,pokroić na dowolne części. Włożyć do dużego garnka wsypać sól i trochę cukru/ na 1 dużą łyżkę soli 1 mała łyżeczka cukru/ , gotować do miękkości. przełożyć do słoików / razem z pestkami i łupinami/. Słoiki pasteryzować ok. pół godziny. Do zupy wlewamy całą zawartość bez fasowania. Po nagotowaniu przecedzamy zupę przez sito. Zupa ma smak świeżych pomidorów i jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi od Pani z Kotlina która choduje pomidory tonami na polu.Jak mi powiedziała robi tak od lat. Sprawdziłam godne polecenia. Pozdrawiam.
UsuńNie ma to jak weki zrobione w domu, ten smak i aromat :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch muszę się zaopatrzyć w sokowirówkę, o wiele mniej pracy. Ja przecierałam przez sitko. Myślałam, że ręka mi odpadnie ;)
OdpowiedzUsuńTen smak letnich pomidorów w słoiczku:)
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, zimową porą jak znalazł
OdpowiedzUsuńteż tak robię, bo przecieranie przez sito jest bardzo uciążliwe:)
OdpowiedzUsuńNa zimę idealny. :)
OdpowiedzUsuńJa mielę całe pomidory przez maszynkę,powstałą papkę gotuję z solą i do słoików. Pestki w niczym nie przeszkadzają;)
OdpowiedzUsuń