Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów
Ilość: około 20 słoików (300 ml)
Składniki:
- 7 kg pomidorów lima
- 12 płaskich łyżek soli
Przygotowanie:
Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców. Jeśli ktoś jej nie posiada, należy gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostają pestki i skórki (osobiście polecam pierwszy sposób, gdyż jest on mniej pracochłonny). Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól, natomiast wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana.
Następnie wlewamy go do słoiczków, zakręcamy nakrętką i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i na pewno się nie zepsuje.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!