Sos do makaronu na zimę - sprawdzony przepis, który robię od lat

W sezonie letnim przygotowuje słoiki z różnymi sosami, aby później można było je wyciągnąć i zrobić szybkie danie obiadowe. Taki sos do makaronu super sprawdzi się kiedy nie mamy czasu lub ochoty na długie spędzanie czasu w kuchni. Wystarczy wtedy ugotować makaron, nawet super sprawdzi się ryż czy kasza, podsmażyć dowolne mięso lub kiełbasę i dodać sos. Taki obiad mamy w kilka chwil, a przy tym jest pożywny i smaczny. Zapas takich przetworów w spiżarce to duże ułatwienie i wygoda. Jeżeli jeszcze nie zrobiliście takiego sosu na zimę, to najwyższy czas nadrobić zaległości😎 polecam Wam również sięgnąć po inne przepisy na domowe sosy na zimę


Ilość: 17 słoików (300 ml)
Składniki:
  • 2 i 1/2 kg pomidorów lima
  • 500 g zielonej papryki
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 500 g cebuli
  • 3 kg żółtej cukinii
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano


Waga podanych warzyw jest przed obraniem. Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 17 słoików gotowego sosu o pojemności 300 ml. Do sosu użyłam żółtej cukinii, ale możecie ją zamienić na cukinię zieloną. Do zrobienia tego przepisu użyłam pomidorów odmiany Lima, znakomicie nadają się właśnie do sosów czy przecierów na zimę. Jeżeli nie macie akurat takich pomidorów lub chcecie użyć pomidorów innej odmiany to nie ma problemu, sos na pewno wyjdzie równie smaczny.


Przygotowanie:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy cebulę z 1 łyżeczką soli. Kiedy cebula się zacznie szklić dodajemy pomidory. Gotujemy, aż do rozpadnięcia pomidorów i odparowania nadmiaru wody. Pomidory gotowałam około 50 min. Długość gotowania zależy od użytych pomidorów. Następnie dodajmy paprykę zielona i czerwoną. Mieszamy.


Dodajmy cukinię i ponownie mieszamy. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać. Gotowałam około 1 godz. 30 min. Po tym czasie dodajemy sól, cukier, oregano, paprykę wędzona i pieprz mielony. Dodajemy ocet i sok z limonki. Gotujemy jeszcze około 10 min.


Po tym czasie sos nakładamy w słoiki i zakręcamy. Sos do makaronu pasteryzujemy w wodzie. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowy sos do makaronu można zanieść do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: