Syrop z pigwowca i imbiru (bez cukru) - na poprawę odporności

Co roku syrop z pigwowca robiłam w tradycyjny sposób z cukrem, w tym roku postanowiłam go zrobić w zdrowszej wersji, co okazało się strzałem w 10. Uwielbiamy go jako dodatek do herbaty, jest znakomity na poprawę odporności i pomoc w walce z przeziębieniem. Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście syropu z pigwy to polecam Wam sięgnąć po ten przepis


Ilość: 1 słoiki (750 ml)
Składniki:
  • 550 g pigwowca
  • 50 g korzenia imbiru
  • 1 szklanka miodu naturalnego (u mnie nawłociowy z gryką)


Waga podanych składników jest przed przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do syropu użyłam owoców pigwowca, ale z powodzeniem możecie wykorzystać pigwę. Wykorzystałam miód naturalny - nawłociowy z gryką. Sprawdzi się tutaj każdy inny miód, możecie wykorzystać swój ulubiony, ważne aby miód był naturalny. Do przepisów zawsze wykorzystuję sprawdzony miód prosto z pasieki Taty. Nie polecam sięgać po miód sztuczny, bo nie ma w nim żadnych cennych składników i właściwości zdrowotnych. Z podanych składników wyszedł mi słoik syropu z owocami o pojemności 750 ml. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.


Przygotowanie:

Z umytych owoców pigwowca usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w plasterki.


Do wyparzonego słoika nakładamy warstwami pigwowca, imbir i miód. Ostatnią warstwą powinien być miód. Słoik zamykamy i zostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Owoce w tym czasie puszczą sok. Zazwyczaj słoik z owocami trzymam w kuchni na blacie lub parapecie, ale staram się, aby nie był na słońcu. Następnie słoik z syropem przechowujemy w lodówce.


Syrop z pigwowca razem z owocami używamy do herbaty lub rozcieńczamy z wodą. Aby nie zabijać cennych właściwości syropu nie dodajemy go do gorącej herbaty czy wody. Najlepiej, żeby napój nie miał temperatury wyższej niż 40 - 50 st. C.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!