"Dzień św. Marcina rogalem się zaczyna". Polecam banalnie proste rogaliki z różanym nadzieniem. Nawet po kilku dniach są kruche i świeże w przeciwieństwie do tradycyjnych rogali Marcińskich
Ilość: 32 sztuki
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki piwa jasnego
- 25 dag margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- konfitura z róży lub inna twarda marmolada
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Miękką margarynę zagniatamy z mąką, cukrem wanilinowym i piwem. Formujemy kulę i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 3-4 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kulki, każdą należy rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 części - trójkątów. Na każdy nakładamy konfiturę (można też zrobić z kawałkiem jabłka) i zawijamy rogaliki.
Następnie układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 min. (na złoty kolor) . Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier. Najsmaczniejsze są na drugi dzień. Mogą być długo przechowywane, aby nie straciły kruchości i świeżości należy je trzymać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta kruche rogaliki piwo rogaliki rogaliki na piwie rogaliki na świętego Marcina rogaliki piwne rogaliki świętgo Marcina rogaliki z marmoladą
Super! Uwielbiam rogaliki, szczególnie te kruche ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Wzorowo zakręcone rogale! Baaardzo apetyczne!, brawo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogale :D, pychota. Na pewno je zrobię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiwnych rogalików jeszcze nie robiłam, dzięki Gabrysiu za pomysł :-) rogaliki wyglądają pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się,że tym piwem to mnie zaskoczyłaś:).Muszę wypróbować:)) Dzięki za przepis:))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, Polecam!!! - Rogalki bardzo proste w wykonaniu, mało czasochłonne, a jakże przepyszne i kruche:) Szybko zniknęły z talerza:) Mężowi tak posmakowały, że w przyszły weekend ponownie będą gościć na naszym stole:).
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie i mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNo no pięknie wyglądają rogaliki z piwem nie robiłem, więc trzeba spróbować konfiturę różaną udało mi się zrobić więc mam na uwadze zrobienie w najbliższym czasie .. Pozdrawiam Gabrysiu..:)))
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne !
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki :)
OdpowiedzUsuńporywam jedno do herbatki :)
OdpowiedzUsuńMega kruche i smaczne. POlecam zrobić.
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie a jajek tam nie trzeba
OdpowiedzUsuńPiekłam, są bardzo smaczne i kruche. Polecam przepis, jajek do nich nie trzeba.
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc piwa bezalkoholowego?
OdpowiedzUsuń