Rogaliki piwne

"Dzień św. Marcina rogalem się zaczyna". Polecam banalnie proste rogaliki z różanym nadzieniem. Nawet po kilku dniach są kruche i świeże w przeciwieństwie do tradycyjnych rogali Marcińskich

Ilość: 32 sztuki
Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 1/2 szklanki piwa jasnego 
  • 25 dag margaryny 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • konfitura z róży lub inna twarda marmolada 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:

Miękką margarynę zagniatamy z mąką, cukrem wanilinowym i piwem. Formujemy kulę i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 3-4 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kulki, każdą należy rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 części - trójkątów. Na każdy nakładamy konfiturę (można też zrobić z kawałkiem jabłka) i zawijamy rogaliki.


Następnie układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 min. (na złoty kolor) . Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier. Najsmaczniejsze są na drugi dzień. Mogą być długo przechowywane, aby nie straciły kruchości i świeżości należy je trzymać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. Super! Uwielbiam rogaliki, szczególnie te kruche ;)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorowo zakręcone rogale! Baaardzo apetyczne!, brawo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rogale :D, pychota. Na pewno je zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piwnych rogalików jeszcze nie robiłam, dzięki Gabrysiu za pomysł :-) rogaliki wyglądają pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam się,że tym piwem to mnie zaskoczyłaś:).Muszę wypróbować:)) Dzięki za przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, Polecam!!! - Rogalki bardzo proste w wykonaniu, mało czasochłonne, a jakże przepyszne i kruche:) Szybko zniknęły z talerza:) Mężowi tak posmakowały, że w przyszły weekend ponownie będą gościć na naszym stole:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudnie i mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No no pięknie wyglądają rogaliki z piwem nie robiłem, więc trzeba spróbować konfiturę różaną udało mi się zrobić więc mam na uwadze zrobienie w najbliższym czasie .. Pozdrawiam Gabrysiu..:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega kruche i smaczne. POlecam zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam pytanie a jajek tam nie trzeba

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam, są bardzo smaczne i kruche. Polecam przepis, jajek do nich nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mozna uzyc piwa bezalkoholowego?

    OdpowiedzUsuń