Babka gotowana

Lekka i puszysta babka, o delikatnym, subtelnym smaku. Idealna na święta i do popołudniowej herbatki

Forma: mała forma do gotowania babki z kominkiem i pokrywką

Składniki:

ciasto:
  • 6 jajek 
  • 1 kostka masła (200g) lub margaryny (250g) 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 szklanka mąki tortowej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu 
  • szczypta soli 
  • aromat według uznania 
polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 
  • 6 łyżek wody 


Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po 1 żółtku. Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i ubite białka (na sztywną pianę) z odrobiną soli. Na koniec wlewamy ocet i aromat. Powstałe ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem foremki i zamykamy. Wstawiamy ją do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy (foremka nie może się kołysać podczas gotowania). Ciasto gotujemy 90 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Sprawdzamy stan wody w garnku i w razie wygotowania dolewamy wrzącej wody. Formę z ugotowaną babką wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu babki wyjmujemy ją z foremki.



Czekoladę kruszymy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 6 łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aby powstała jednolita, gładka masa. Następnie polewamy polewą.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

38 komentarzy:

  1. Kawał ciacha! W sam raz do ciepłej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna babka wygląda na bardzo pusztą a taką najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszą ale to NAJLEPSZĄ babkę gotowaną według nas robi nasza babcia! To smak dzieciństwa i wspomnienia z Wielkanocy :) Wygląda bardzo podobnie tylko ma jeszcze kakaowe ciapki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj pamiętam te babkę mniam....pycha u Nas zawsze była w łatki :)

    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, zdecydowanie smak dzieciństwa :) nie ma świąt bez babki gotowanej mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim domu, o babce gotowanej krążą legendy. ;) I rzeczywiście, jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o gotowaniu ciasta na proszku.Nie wierzę ,że ciasto gotowane będzie wyglądało jak upieczone w piekarniku.To chyba jakaś lipa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało tego -babka ze zdjęcia jest zrumieniona.

      Usuń
    2. Takie babki gotowały już nasze prababcie i to własniej od niej mam ten przepis. Jak bedę następnym razem gotowała tą babkę, to zrobię zdjęcie foremki w wrzącej wodzie. Nie rozumiem krytyki z Twojej strony skoro nawet nie słyszałaś o takim przepisie... pozdrawiam!

      Usuń
    3. Wystarczy poczytać komentarze pod tym przepisem a można się przekonać, że taki przepis istnieje i zdjęcia wcale nie są fałszywe. Jak widać nasze babcie uprawiają magię :D

      Usuń
    4. Koleżanko jestem facetem, gotuję robię ciasta nawet torty a babka gotowana zawsze gości u mnie na wielkanoc i jest pyszna znika szybciej niż mazurki i serniki, moja babka jeszcze bardziej się rumieni bo formę wysypuję bułką tartą

      Usuń
    5. sorrki mario aleksandro, najpierw spróbuj, później wygłaszaj te swoje mądrości- bo na razie wychodzisz na ignorantkę.

      Usuń
    6. Babka gotowana jest super

      Usuń
  8. moja ciocia często robi taką babkę, przepadam za nią! ja natomiast od pewnego czasu przymierzam się do zakupu formy. I nie wiem na co zwrócić uwagę podczas zakupu.
    Pani "maria aleksandra" - proszę po prostu wpisać w google hasło babka gotowana a może Pani uwierzy, że to dość popularne ciasto i istnieje na świecie i nikt Pani nie oszukuje gotując ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka pierwsza klasa, wygląda cudownie. Poproszę o choćby kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę sobie kupić taką formę, bo gotowana babka intryguje mnie od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam baby gotowane, a Twoja wygląda bardzo apetycznie. Spróbuje upiec. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za punkciki na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie poniedziałkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena to jest baba gotowana a nie pieczona - nie próbuj jej piec tylko ugotuj w specjalnym garnku ;-))

      Usuń
  12. Fajna babka! Lekka i pyszna! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach! Moja babcia ją zawsze robiła na specjalne okazje, smak dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiedziałam, że takim sposobem da się zrobić babkę i nawet nigdy takiej nie widziałam. Ale wygląda ciekawie i bardzo smakowicie i gdybym miała taką specjalistyczną foremkę, to z pewnością bym ugotowała takie cudo :):)

    OdpowiedzUsuń
  15. WOW ! Też nie wiedziałam o takim sposobie ! Wypadało by zrobic i wypróbować ! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Stara szkola z ta babka:) nie zawsze byly piekarniki przeciesz:) bardzo smaczna babka wlasnie ja dzis zrobilam, polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. Od 40 lat na Wielkanoc zawsze gotuję taką babkę i to na 2 sposoby.Pierwszy
    tak jak w przepisie a drugi sposób to daję 2 szklanki samej mąki ziemniaczanej ,zawsze daję zapach cytrynowy i zamiast octu wódke.

    OdpowiedzUsuń
  18. Babcie to najlepsze kucharki pod słońcem

    OdpowiedzUsuń
  19. A mi nie wyszła gotowałam na najniższym ogniu 1,5 godz,jest jeszcze surowa.Można jeszcze raz gotować,Myślę że płomień był za słaby.Da się to jeszcze uratować?

    OdpowiedzUsuń
  20. jak nie mam foremki z przykrywką,yo moge szczelnie zamknąć folią spozywcza

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Można normalnie w sklepie,ale Ja kupiłam na allegro, są różne ceny trzeba przejrzeć strony moja kosztowała 29zł a drugą mam po teściowej ta ma już ponad 40lat i jeszcze mi służy 😊

    OdpowiedzUsuń
  23. O...babka mojej babci, smak dzieciństwa. Pychotka. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  24. Najlepsza babka jaką jadłam, polecam.

    OdpowiedzUsuń