Ciasto metrowiec

Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa jest wilgotne i nie za słodkie, w którym kromki jasnego i ciemnego biszkopta są przekładane masą budyniową i dżemem porzeczkowym

Wymiary formy: 2 x 12x30 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek 
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 4 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
  • 2 łyżki kakao 


masa budyniowa:
  • 700 ml mleka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
polewa czekoladowa:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • 500 ml dżemu porzeczkowego 
  • wiórki kokosowe 



Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodajemy kolejno olej, wodę gazowaną i proszek do pieczenia z mąką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta przelewamy do jednej z blaszki wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.

   


Ciasto z kakao przelewamy do drugiej blaszki. Biszkopty pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut. Ostygnięte kroimy na kromki o grubości około 1,5 cm. 1 szklankę mleka mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną oraz wlewamy do pozostałego mleka gotującego się z cukrem. Zagotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy budyń. Kromki biszkopta smarujemy masą budyniową i dżemem porzeczkowy oraz łączymy je na przemian: raz jasne, a raz ciemne ciasto (najlepiej zrobić dwa ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa i ciężko je przechowywać).

   


Metrowca smarujemy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gotowe ciasto kroimy w plastry na ukos.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

33 komentarze:

  1. wieki nie jadłam tego ciasta. Fajny pomysł z dżemem miałam przepis ale bez niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem porzeczkowy jest idealny w tego rodzaju wypiekach a szczególnie w połączeniu z budyniem. Takiego ciasta nigdy nie robiłyśmy a nawet nie widziałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Metrowca znam w wersji bez dżemu, często się u nas pojawiał. :) Na pewno wypróbuję z dżemem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie obchodzę urodzin bez tego ciacha :) Super wyszedł :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja go dawno nie piekłam. właśnie planuje upiec na sobotę dla gości. Chyba że mi się odmieni. :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ciągle się przymierzam do zrobienia, czekając na większą grupę gości;) i już wiem, do kogo zerknę po przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda! :-))) Bardzo apetycznie :-) jestem łasuchem na słodkie, więc u mnie ostałby się jedynie dzień taki placuszek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę się kiedyś zabrać za to ciasto, bo wszyscy je chwalą, a ja go ani jadłam, ani nie piekłam :(

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe ciacho :) nie jadłam nigdy...

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja ciocia czasami takie piecze ;) pychotka!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam jak moja ciocia robiła pyszny metrowiec :-) ja jeszcze nie próbowałam go upiec, muszę się odważyć :-) a teraz częstuje się Twoim, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :) Moja ciocia często robi metrowiec i średnio mi on smakował, a raz jadłam dzieło kuzynki i był przepyszny, więc wszystko zależy od przepisu :) Jestem bardzo ciekawa jak smakuje Twój, z dodatkiem dżemu nigdy nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny, oryginalny pomysł an ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne ciacho! Super warstwy i kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy o nim nie słyszałem. Brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię czasami, bo to jedno z ulubionych ciast mojego starszego syna, ale wersji z dżemem nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś piekła go moja Mama teraz ja czasami piekę. Bardzo lubię to ciasto. Nie dodawałam dżemu. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ploteczki z koleżanką i...metrowiec na osłodę. Ach wspomnienia...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. rewelacja, a ja taka głodna.. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajnie, ze z masą budyniową, a nie całkowicie z maślaną :P I ten dżemik - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam często. Teraz rzadziej i bez dżemu. spróbuję z dżemem następnym razem. Ciasto z kakaem było mniej wyrosniete. Teraz z ogólnej ilosci mąki odkładam jedną łyzkę. Jak podziele na pół do jednej dodaje kako a do drugiej części tę właśnie odłozona łyżkę maki. Są róniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy mogłabym najpierw upiec jedno ciasto a później drugie ? Bo nie mam dwóch takich samych blaszek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,ja tak robię,bo nie mam drugiej takiej samej formy.a
      ja przekładam wiśnią drążoną

      Usuń
  23. jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  24. Moje popisowe ciasto. Obowiązkowa pozycją wszystkich świąt i imprez rodzinnych🙂

    OdpowiedzUsuń
  25. 2 podejścia i za każdym razem zakalec...nie polecam strata czasu

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja masę robię z kaszą manną i jest rewelacja i koniecznie górę ciasta trzeba posmarować tym kremem i dopiero polewa

    OdpowiedzUsuń
  27. W czekoladowej części trzeba dać trochę mniej mąki ponieważ dodajemy kakao, inaczej ciemna część nie będzie taka puszysta jak jasna,będzie zbita i ciężka,

    OdpowiedzUsuń