Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa jest wilgotne i nie za słodkie, w którym kromki jasnego i ciemnego biszkopta są przekładane masą budyniową i dżemem porzeczkowym
Wymiary formy: 2 x 12x30 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
- 2 łyżki kakao
masa budyniowa:
- 700 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
polewa czekoladowa:
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
dodatkowo:
- 500 ml dżemu porzeczkowego
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodajemy kolejno olej, wodę gazowaną i proszek do pieczenia z mąką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta przelewamy do jednej z blaszki wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Ciasto z kakao przelewamy do drugiej blaszki. Biszkopty pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut. Ostygnięte kroimy na kromki o grubości około 1,5 cm. 1 szklankę mleka mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną oraz wlewamy do pozostałego mleka gotującego się z cukrem. Zagotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy budyń. Kromki biszkopta smarujemy masą budyniową i dżemem porzeczkowy oraz łączymy je na przemian: raz jasne, a raz ciemne ciasto (najlepiej zrobić dwa ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa i ciężko je przechowywać).
Metrowca smarujemy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gotowe ciasto kroimy w plastry na ukos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!