• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto metrowiec

Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa jest wilgotne i nie za słodkie, w którym kromki jasnego i ciemnego biszkopta są przekładane masą budyniową i dżemem porzeczkowym

Wymiary formy: 2 x 12x30 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek 
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 4 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
  • 2 łyżki kakao 
masa budyniowa:
  • 700 ml mleka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
polewa czekoladowa:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • 500 ml dżemu porzeczkowego 
  • wiórki kokosowe 



Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodajemy kolejno olej, wodę gazowaną i proszek do pieczenia z mąką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta przelewamy do jednej z blaszki wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.

   


Ciasto z kakao przelewamy do drugiej blaszki. Biszkopty pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut. Ostygnięte kroimy na kromki o grubości około 1,5 cm. 1 szklankę mleka mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną oraz wlewamy do pozostałego mleka gotującego się z cukrem. Zagotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy budyń. Kromki biszkopta smarujemy masą budyniową i dżemem porzeczkowy oraz łączymy je na przemian: raz jasne, a raz ciemne ciasto (najlepiej zrobić dwa ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa i ciężko je przechowywać).

   


Metrowca smarujemy polewą (w rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao) i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gotowe ciasto kroimy w plastry na ukos.

Smacznego!



Gabriela Borowiec
25 Comments
biszkopt, biszkopt kakaowy, ciasta, ciasto metrowiec, dżem porzeczkowy, krem budyniowy, masa budyniowa, metrowiec, wiórki kokosowe
sobota, 10 stycznia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasto metrowiec dżem porzeczkowy krem budyniowy masa budyniowa metrowiec wiórki kokosowe Ciasto metrowiec

Polecane przepisy

25 komentarze

  1. Izaa10 stycznia 2015 15:29

    wieki nie jadłam tego ciasta. Fajny pomysł z dżemem miałam przepis ale bez niego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Angelika_Monika Candy Pandas10 stycznia 2015 15:32

    Dżem porzeczkowy jest idealny w tego rodzaju wypiekach a szczególnie w połączeniu z budyniem. Takiego ciasta nigdy nie robiłyśmy a nawet nie widziałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Szefowa w swojej kuchni ;-)10 stycznia 2015 15:38

    Metrowca znam w wersji bez dżemu, często się u nas pojawiał. :) Na pewno wypróbuję z dżemem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Michał Załuczkowski10 stycznia 2015 16:39

    Nie obchodzę urodzin bez tego ciacha :) Super wyszedł :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Dieta moja pasja.10 stycznia 2015 19:22

    Jak ja go dawno nie piekłam. właśnie planuje upiec na sobotę dla gości. Chyba że mi się odmieni. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Julianna10 stycznia 2015 19:41

    ja ciągle się przymierzam do zrobienia, czekając na większą grupę gości;) i już wiem, do kogo zerknę po przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Klaudia Pałka10 stycznia 2015 19:48

    Przepiękne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Lena11 stycznia 2015 06:39

    A to ja mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Lena B11 stycznia 2015 09:38

    Wygląda cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anna Okońska11 stycznia 2015 10:03

    Świetnie wygląda! :-))) Bardzo apetycznie :-) jestem łasuchem na słodkie, więc u mnie ostałby się jedynie dzień taki placuszek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Natalia G.11 stycznia 2015 14:01

    Muszę się kiedyś zabrać za to ciasto, bo wszyscy je chwalą, a ja go ani jadłam, ani nie piekłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Gosia Szulc11 stycznia 2015 15:13

    ciekawe ciacho :) nie jadłam nigdy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. sagneska11 stycznia 2015 17:20

    Moja ciocia czasami takie piecze ;) pychotka!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Marzena Szkodzińska11 stycznia 2015 18:19

    Pamiętam jak moja ciocia robiła pyszny metrowiec :-) ja jeszcze nie próbowałam go upiec, muszę się odważyć :-) a teraz częstuje się Twoim, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Ania S11 stycznia 2015 18:44

    Wygląda bardzo apetycznie :) Moja ciocia często robi metrowiec i średnio mi on smakował, a raz jadłam dzieło kuzynki i był przepyszny, więc wszystko zależy od przepisu :) Jestem bardzo ciekawa jak smakuje Twój, z dodatkiem dżemu nigdy nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. skoraq cooks11 stycznia 2015 20:08

    Ciekawy pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Kolizje Smakow12 stycznia 2015 10:39

    Bardzo fajny, oryginalny pomysł an ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. amandaricci.butikzprzepisami12 stycznia 2015 17:29

    Fantastyczne ciacho! Super warstwy i kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Łukasz Majchrowski12 stycznia 2015 19:39

    Nigdy o nim nie słyszałem. Brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anonimowy21 stycznia 2015 12:09

    Robię czasami, bo to jedno z ulubionych ciast mojego starszego syna, ale wersji z dżemem nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Krystyna Boner25 stycznia 2015 20:16

    Kiedyś piekła go moja Mama teraz ja czasami piekę. Bardzo lubię to ciasto. Nie dodawałam dżemu. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. matleen30 stycznia 2015 00:57

    Ploteczki z koleżanką i...metrowiec na osłodę. Ach wspomnienia...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Ry bka2 marca 2015 13:06

    rewelacja, a ja taka głodna.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Szczypta Słodyczy11 stycznia 2016 17:41

    Fajnie, ze z masą budyniową, a nie całkowicie z maślaną :P I ten dżemik - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  25. Kraina Sosny27 października 2017 15:33

    To musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria