Dietetyczne pączki pieczone w piekarniku - Tłusty Czwartek też może być zdrowy
Ilość: około 15 sztuk
Składniki:
- 25 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
dodatkowo:
- dżem lub marmolada
- cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy mleko i jedną szklankę mąki oraz mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min. Do zaczynu wsypujemy resztę maki, cukier i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić do rąk, jeżeli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąkę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (ciasta nie zagniatamy) i delikatnie wałkujemy na grubość około 2 cm. Szklanka wycinamy kółka. Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe skrawki ciasta delikatnie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, wycinamy kółka, które układamy na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i pieczemy pączki około 15 minut do ładnego zarumienienia. Pamiętaj aby najpierw piec pączki z pierwszej blachy, a później z drugiej. Gotowe pączki nadziewamy dżemem lub marmoladą przy pomocy szprycy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!