• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Pączki pieczone w piekarniku

Dietetyczne pączki pieczone w piekarniku - Tłusty Czwartek też może być zdrowy

Ilość: około 15 sztuk

Składniki:

  • 25 g drożdży 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 jajko 
dodatkowo:
  • dżem lub marmolada 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy mleko i jedną szklankę mąki oraz mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min. Do zaczynu wsypujemy resztę maki, cukier i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić do rąk, jeżeli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąkę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (ciasta nie zagniatamy) i delikatnie wałkujemy na grubość około 2 cm. Szklanka wycinamy kółka. Układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia.



Pozostałe skrawki ciasta delikatnie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, wycinamy kółka, które układamy na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i pieczemy pączki około 15 minut do ładnego zarumienienia. Pamiętaj aby najpierw piec pączki z pierwszej blachy, a później z drugiej. Gotowe pączki nadziewamy dżemem lub marmoladą przy pomocy szprycy i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!



Obżarciuch
35 Comments
ciasta, karnawał, pączki, pączki z piekarnika, pieczywo, tłusty czwartek
środa, 11 lutego 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta karnawał pączki pączki z piekarnika pieczywo tłusty czwartek Pączki pieczone w piekarniku

Polecane przepisy

35 komentarzy:

  1. Agnieszka Gąsior11 lutego 2015 18:09

    Pychota! Choć u mnie będą tradycyjne, smażone! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Naturalne metody11 lutego 2015 18:30

    Ciekawa wersja;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska11 lutego 2015 18:59

    Świetne pączusie i taka zdrowsza wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Angelika i Monika Candy Pandas11 lutego 2015 19:25

    Takie pieczone pączusie jarają nas bardziej niż te z tłuszczu xD O matko i to nadzienie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Renata Walczak11 lutego 2015 19:49

    u nas takie bułeczki nazywają się buchty i są pyszne:)
    pięknie wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Nicole Szwedzińska12 lutego 2015 06:38

    Czy można pączki nadziać nadzieniem przed pieczeniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 lutego 2015 08:45

      Piekłam taki paczki pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, ale z nadzieniem w środku nie próbbowałam jeszcze piec, cięzko mi powiedzieć czy takie wyjdą :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Amber12 lutego 2015 09:16

    Pysznie usmażone!
    Częstuję się...
    A u mnie niedietetyczne...
    Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. mila mila12 lutego 2015 11:23

    Łał:) takiej wersji jeszcze nie znałam dziś musze zrobić i dam znać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 lutego 2015 12:38

      daj znać, bo jestem ciekawa wyniku :) ja robiłam pierwszy raz i wyszły idealne, puszyste, nie za słodkie, po prostu smaczne :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. klaudyna14812 lutego 2015 11:55

    Pycha taka zdrowa wersja.
    Jednak raz w roku można sobie pozwolić na takiego tłustego pąka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Urszula - Proste potrawy12 lutego 2015 13:30

    Akurat na taki chętnie bym sie skusiła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Szefowa w swojej kuchni ;-)12 lutego 2015 18:43

    Moim zdaniem coś jest z tym przepisem nie tak. :( 2,5 szklanki mąki to za mało, ciasto było tak rzadkie, że musiałabym dosypać do niego jeszcze minimum 1 szklankę (a myślę, że nawet więcej), ale wolałam nie ryzykować, więc po prostu je wyrzuciłam i skorzystałam z innego przepisu.
    Ciekawa jestem co poszło nie tak, może zrobiłam coś źle a chętnie spróbowałabym raz jeszcze, bo wyglądają na naprawdę puszyste. Może ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 lutego 2015 18:59

      Jeżeli było za mało mąki trzeba było dosypać :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Szefowa w swojej kuchni ;-)12 lutego 2015 19:55

      Ja rozumiem podsypać garść lub dwie, co się często zdarza, ale tu szło o szklankę lub więcej, nie odważyłam się. ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec12 lutego 2015 19:59

      jak robiłam ciasto to się trochę kleiło do rąk, ale nie było rzadkie, ja nie wgniatałam do ciasta tyle mąki ile wejdzie, tylko tyle aby ciasto było lekkie i miękkie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. OhMyVegan9 czerwca 2016 09:50

      zapraszam do skorzystania z mojego przepisu na czekoladowe pączki :)
      http://ohmyvegan.blog.pl/paczki-czekoladowe/

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Odpowiedz
  12. Ania S15 lutego 2015 19:25

    Wyglądają przepysznie :) Pieczone pączki lubię dużo bardziej niż tradycyjne, a w tym roku robiłam pieczone oponki. A takie jak Twoje zrobię chyba w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. zjedz_mnie17 lutego 2015 15:37

    Skusiłaś mnie. Przetestuję tę dietę, a co tam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Jak pączek w maśle blog17 lutego 2015 19:26

    Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pączusiów :) muszę za rok wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. OhMyVegan9 czerwca 2016 09:48

    ciekawe jak by wyszły z mąki pełnoziarnistej, próbowałaś może?
    I czy można zastąpić jajko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anonimowy11 stycznia 2017 22:24

    Ta temp.Jest na piekarnik z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 stycznia 2017 22:02

      bez termoobiegu :) pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  17. Elżbieta Mirosława12 stycznia 2017 20:03

    No to biorę je i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Agnieszka D12 stycznia 2017 20:10

    Też takie robię. Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anna S.13 stycznia 2017 07:49

    Wyglądają bardzo apetycznie. Częstuję się jednym do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Unknown13 stycznia 2017 15:07

    Właśnie się upiekły 😊 są pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Unknown13 stycznia 2017 20:49

    Jakich użyłam drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 stycznia 2017 21:59

      zwykłe drożdże, takie z kostki :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  22. Rafał Szymczak - Świat Smaku14 stycznia 2017 01:11

    Moja córka mówi na nie "oszukane pączki"   kurde 6 lat dzieciak a już świetnie orientuje się w kuchni - ale pączki pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Anonimowy20 stycznia 2017 19:56

    Myślę że są podobne do bułeczek.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Unknown25 stycznia 2017 12:12

    A można użyć drożdży suszonych ? Jeśli tak to ile ? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec25 stycznia 2017 14:19

      można użyć drożdże suszone, należy dać ich o połowę mniej :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  25. Anna S.22 lutego 2017 18:38

    Również takie piekę i potwierdzam, że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  26. Joanna Łyga22 stycznia 2018 20:54

    Pyszne pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria