Kulki imprezowe

Kulki imprezowe to smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie i błyskawicznie zniknie ze stołu. Pomysł na te kulki powstał kiedy w lodówce zalegały nam spody do pizzy, ale nie było ochoty na typową pizzę. Postanowiłam je wykorzystać nieco inaczej i zrobić pyszną przekąskę, która okazałą się strzałem w 10! Kulki imprezowe znakomicie sprawdzają się jako dodatek do barszczyku. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych w Wigilię lub Święta, ale nie chcecie podawać tradycyjnych pasztecików lub krokietów do barszczyku to te kulki będą idealne i na pewno zrobią furorę. Można je podawać również z ulubionymi sosami i dipami. Pracy przy nich jest niewiele, a satysfakcja murowana😃


Ilość: 48 sztuk
Składniki:
  • 2 spody do pizzy (po 440g)
  • 1 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 300 g tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do przygotowania kulek imprezowych użyłam gotowych spodów do pizzy, ale jeżeli macie czas i ochotę możecie przygotować własne ciasto, takie jak na pizzę. Z podanych składników wyszło mi 48 kulek imprezowych. Kulki można przygotować wcześniej i podać na ciepło, wystarczy podgrzać je w piekarniku, mikrofali lub na zimno np. z ulubionymi sosami. Kulki imprezie sprawdzą się jako przekąska do barszczyku na każdej domówce, spotkaniu rodzinnym, ze znajomymi czy w święta.


Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju dajemy cebulę i pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Przestygnięte pieczarki mieszamy z tartą mozzarellą. Spód do pizzy rozwijamy i kroimy na kwadraty. Jeden płat ciasta pokroiłam na 24 kawałki. Na każdy kawałek nakładamy kulkę z farszu.


Każdy kawałek zawijamy w kulkę naciągając końce ciasta do środka. Powstałe kulki układamy łączeniem do spodu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Kulki pieczemy w 220 st. do ładnego zarumienienia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!