Słone paluszki z kminkiem

Drożdżowe paluszki obsypane solą i kminkiem to znakomity dodatek do barszczu, można je chrupać same lub z ulubionym dipem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 100 g margaryny 
  • 20 g drożdży 
  • 1 jajko 
  • około 1 szklanki mleka 
  • 1 łyżka cukru 
  • sól 
  • kminek 



Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, drożdże, cukier i żółtko siekamy. Wyrabiamy ciasto dolewając tyle mleka, aby uzyskać gęstość ciasta pierogowego. Ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

  


Gdy podrośnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, smarujemy białkiem, posypujemy solą i kminkiem. Następnie nożem lub radełkiem wycinamy paluszki. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. super paluchy idealne do piwka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejusiu! Zawsze kupowałam takie gotowe. Bardzo je lubię. Są idealne do dipów, sosów. No i wyglądają super.
    A ciasto wyrosło wspaniałe. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię czasami sobie pochrupać paluszki :) super pomysł. Też spróbuje takie zrobić :-) super wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. :O One na serio są aż tak łatwe do zrobienia?! A można z mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! I w zasadzie tom jaki będzie smak, zależy jedynie od naszej wyobraźni, super, podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe przekąski, tą będę musiała wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochrupałabym :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne. W sam raz do pochrupania zamiast ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i wieczorem do dobrego filmu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie i chrrrrrruuuuuuuuuuuuuuupiaco.! Dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie paluszki :) Są pyszne nie można skończyć je jeść, wciągają.

    OdpowiedzUsuń
  12. O proszę jakie fajne domowe chrupacze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś na pewno wykonamy podobne bo bardzo smakowały nam takie kupne więc domowe będą jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za przepis.Paluszki pyszne.Moja 8-letnia córka je uwielbia. W ciągu 2 tygodni robiłam chyba z 5 razy. U nas najbardziej smakują z sezamem i startym żółtym serem.Dobre są również z ziołami prowansalskimi.Dla każdego coś dobrego:-)znikają w pierwszym dniu po upieczeniu:-) mam tylko jedno pytanie-u Pani na zdjęciu są dosyć wysokie i pulchne. Czy po pokrojeniu na paski zostawia je Pani jeszcze chwilę do wyrośnięcia? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że smakują:) nie zostawiam ich do wyrośnięcia, może troszkę grupowej rozwałkowane są :)

      Usuń
  15. Super są jako przekąska ale i dodatek do barszczyku 😋

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zamrozić po upieczeniu? Czy nie tracą ma smaku?

    OdpowiedzUsuń