Bułki pszenne na jogurcie

Proste w przygotowaniu oraz smaczne, mięciutkie i puszyste bułeczki idealne na śniadanie

Ilość: 10 sztuk

Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 15 g drożdży 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 



Przygotowanie:

W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i olej. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, oprószamy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia.




Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką.



Bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia. Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st. przez około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. Ale piękne takie rumiane. Muszą pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, to ja sobie porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygladają,pyszne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne te Twoje bułeczki Gabrysiu, równe kształtne jak z szablonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowe bułeczki najlepsze! przepis łatwy to chyba spróbuje! :D

    zapraszam na swój pierwszy przepis : http://nieosiagalnaperfekcja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. boskie, lepsze niż słodkie...pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pieknie i tak idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wydaje się prosty, muszę spróbować zrobić na weekend, będzie na śniadanie z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robilam dwa razy. Sa pyszne niestety nie chca rosnąc: ( robie wszystko zgodnie z przepiesem. Pomocy!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może używasz za zimnych składników, najlepiej aby były w temperaturze pokojowej :)

      Usuń
  11. Mi też nie wyrosły a składniki miały temperaturę pokojową😐

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyrosły pięknie zaraz do pieca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A pięć grzałka góra dół czy termoobieg

    OdpowiedzUsuń
  14. Czekam cały czas na wyrośnięcie a ciasto ani drgnie��szkoda bo robiłam z tej strony chleb z garnka i przepyszny wychodzi za każdym razem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jogurt był prosto z lodówki i dlatego drożdże nie chciały zacząć pracować

      Usuń
  15. Czy mogę drożdże zastąpić suchymi? I czy w przypadku chlebów też jest taka możliwość?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czyli jeśli dobrze zrozumiałam nie trzeba robić zaczynu z drożdży i mleka tylko tak pokruszyć i dodać do nich cukier ?

    OdpowiedzUsuń