Puree z dyni

Banalnie prosty sposób na przygotowanie dyniowego puree, które znakomicie sprawdzi się do jesiennych wypieków, deserów i dań wytrawnych

Składniki:

  • dynia (u mnie hokkaido) 



Przygotowanie:

Wybieramy dynię o mączystym i mocno pomarańczowym miąższu. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z pestkami. Następnie kroimy ją na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut do miękkości (czas pieczenia dyni, jest uzależniony od wielkości kawałków).



Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem do otrzymania puree. Jeżeli puree wyjdzie wodniste, nadmiar wody możemy odsączyć na gęstym sitku(w przypadku mączystych odmian dyni np.: hokkaido, odsączanie pomijamy). Puree możemy trzymać w lodówce od 3 do 5 dni. Natomiast jeżeli zamierzamy przechowywać je dłużej, puree rozdzielamy w mniejsze woreczki lub pojemniki i mrozimy. Tak przygotowane puree z dyni jest idealne do dań słodkich jak i wytrawnych.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: