Makrela w marynacie

Bardzo smaczna, krucha rybka w zalewie octowej. Idealna na święta i różne imprezy. Alternatywa dla śledzi

Ilość: słoik 1l

Składniki:
  • 3 sztuki świeżej makreli (około 1 kg) 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 szklanka wody 
  • 1/2 szklanki octu (10%) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego 
  • bułka tarta 
  • mąka 
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ryby patroszymy, dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Następnie obtaczamy w bułce tartej, mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 



W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Wszystko zagotowujemy. Potem do wrzątku dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ponownie zagotowujemy. W słoiku warstwami układamy cebulę, ryby i zalewamy przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoik i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka dni.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Takiej rybki to ja jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszne rybki będę jadł u mojej kochanej Teściowej na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, mojemu mężowi by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszna jak postoi w zalewie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię śledzie, ale taką rybką nie można pogardzić, ładna, przejrzysta strona - pogratulować bloga

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności. Takie rybki to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na makrele, mój sposób na makrelę - zalewa 2 szklanki wody 1 szklanka octu pozostałe przyprawy jak w Twoim przepisie.Do ostudzonej zalewy wkładam makrele surowe, po 72 godzinach zdejmuję z nich błonę/skórę i układam w słoiku warstwami makrela cebulka polewam delikatnie oliwą z oliwek, odstawiam do lodówki. Smakują jak śledzie marynowane.Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna alternatywa dla makreli, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie - w moim mieście ciężko o świeża makrelę.Jaka się rybka jeszcze nada ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość ryb tak można przygotować, ale najlepszy będzie chyba dorsz lub płoć

      Usuń
  10. Aż ślinka cieknie.... smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń