Makrela w marynacie

Bardzo smaczna, krucha rybka w zalewie octowej. Idealna na święta i różne imprezy. Alternatywa dla śledzi

Ilość: słoik 1l

Składniki:
  • 3 sztuki świeżej makreli (około 1 kg) 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 szklanka wody 
  • 1/2 szklanki octu (10%) 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego 
  • bułka tarta 
  • mąka 
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ryby patroszymy, dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Następnie obtaczamy w bułce tartej, mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 



W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Wszystko zagotowujemy. Potem do wrzątku dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ponownie zagotowujemy. W słoiku warstwami układamy cebulę, ryby i zalewamy przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoik i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka dni.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Takiej rybki to ja jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszne rybki będę jadł u mojej kochanej Teściowej na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, mojemu mężowi by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszna jak postoi w zalewie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię śledzie, ale taką rybką nie można pogardzić, ładna, przejrzysta strona - pogratulować bloga

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności. Takie rybki to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na makrele, mój sposób na makrelę - zalewa 2 szklanki wody 1 szklanka octu pozostałe przyprawy jak w Twoim przepisie.Do ostudzonej zalewy wkładam makrele surowe, po 72 godzinach zdejmuję z nich błonę/skórę i układam w słoiku warstwami makrela cebulka polewam delikatnie oliwą z oliwek, odstawiam do lodówki. Smakują jak śledzie marynowane.Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna alternatywa dla makreli, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie - w moim mieście ciężko o świeża makrelę.Jaka się rybka jeszcze nada ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość ryb tak można przygotować, ale najlepszy będzie chyba dorsz lub płoć

      Usuń
  10. Aż ślinka cieknie.... smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za apetyczny przepis, skorzystam na święta....

    OdpowiedzUsuń