Strucel

Świąteczna, podłużna, zawijana bułka drożdżowa z makiem

Ilość: 3 sztuki

Składniki:

ciasto:
  • około 1 kg mąki 
  • 0,5 l mleka 
  • 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny 
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej) 
  • kostka świeżych drożdży 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki oleju 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki 
masa makowa:
  • 500 g maku 
  • 200 g cukru 
  • rodzynki według uznania 
  • 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 olejki migdałowe 
  • łyżka roztopionej margaryny 
  • 6 białek 


Przygotowanie:

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia dwukrotnie zmielić (jeśli całość wody nie wsiąknie w mak, należy ją wylać). Do mleka (lekko letniego) dodać drożdże, cukier i 4 łyżki mąki, wszystko wymieszać i powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min.


W międzyczasie przygotować masę makową: do zmielonego maku dodać wszystkie składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem). Pozostawić w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć masę makową. Następnie zwinąć w roladę, a końce makowców podłożyć pod spód lub wcisnąć w środek strucla. Po tym obwinąć papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywając boków i pamiętając o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć).



Makowce piec w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 min. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

39 komentarzy:

  1. U mnie za chwilę też na blogu mój pierwszy w życiu makowiec. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... ale pięknie wyglądają, ale się musiałaś napiec tyle blach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile blach! Imponująco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makowce świetnie wyglądają. Owinięcie papierem to dobry patent.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki. myślę ,ze przepis trafiony.A te zdjęcia potwierdzają.Cudne! Żeby mi takie wyszły...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy te strucle można by zrobić z jakimś dżemem zamiast masy makowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie robiłam w wersji z dżemem, dlatego niestety nie wiem jakie będą efekty :) ten przepis jest typowo pod mak, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dobry przepis, bardzo smaczne strucle, a z tej ilości ciasta spokojnie wychodzą 4 sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Wzorowo zawinięte ;)
    Jeszcze nigdy nie piekłam w pergaminie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne makowce , w tym roku spróbuję upiec w/g Twojego przepisu , pozdrawiam cieplutko :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny Gabrysiu jak z obrazka. :) rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci wyszły Gabrysiu, u mnie też są obowiązkowo na każde święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi zawsze trochę zapadają, dlaczego


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może mak masz za bardzo wilgotny, albo ciasto za cienko rozwałkowane w stosunku do nałożonej warstwy maku :)

      Usuń
  13. Witam ile makowców wychodzi z podanych składników? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Autor odpowiedział Ci , że może masz za wilgotny mak , ja po zmieleniu maku smażę go chwile by lepiej go odparować , pół kostki masła , cukier smażę cały czas mieszam by się nie przypaliło , zestawiam dodaję resztę składników , a ja całkowicie wystygnie białka , dodaję też 1 łyżkę kakao .
    Jest napisane ...ciasto podzielić na 3 części i widać na zdjęciu - pytasz ile szt. wychodzi .

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekne sa ,jak malowana .Ja do ciasta dodaje lyzke smalcu ,ciasto utrzymuje wspaniala wilgotnosc bardzo dlugo .A do maku dodaje utarte jablko jest wtedy bardzo soczysty mak ....

    OdpowiedzUsuń
  16. TA strucla!
    A nie ten strucel! wrrr

    OdpowiedzUsuń
  17. Są śliczne i napewno b dobre ale ja robię na cieście krucho drożdżowym

    OdpowiedzUsuń
  18. Są śliczne i napewno b dobre ale ja robię na cieście krucho drożdżowym

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy mleko ma się zagotować czy wystarczy lekko podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  20. Paczka drożdży tz. jaka waga?

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie czy do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i schłodzoną i w jakiej proporcji .W przepisie jest napisane że 200 g roztopionej i schłofzonej,czyli po 200 g czy w sumie 200g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy 200 g tak jak w przepisie

      Usuń
    2. Ludzie chyba niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Współczuję odpowiadać na tak głupie pytania��musisz mieć cierpliwość

      Usuń
  22. dlaczego nieraz sie makowiec kruszy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem może być zbyt duzq temperatura pieczenia albo za sucha masa makowa

      Usuń
  23. czy można dodać masę makową z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Swój najlepszy strucel jadłem w Austrii. Przepyszny był!

    OdpowiedzUsuń
  25. Piekłam już raz z tego przepisu - jest pyszny. Ale mam pytanie co do trwałości - czy jeśli zrobię go dzisiaj, to wytrzyma dość świeży do świąt? (Za pierwszym razem szybki szybko zniknął, więc nie wiem ile może postać)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piekłam, jest pyszny i długo wilgotny....

    OdpowiedzUsuń