Świąteczna, podłużna, zawijana bułka drożdżowa z makiem
Ilość: 3 sztuki
Składniki:
ciasto:
- około 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
- kostka świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- rodzynki według uznania
- 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 olejki migdałowe
- łyżka roztopionej margaryny
- 6 białek
Przygotowanie:
Makowce piec w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 min. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Smacznego!
Obżarciuch
niedziela, 22 grudnia 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!