• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Strucel

Świąteczna, podłużna, zawijana bułka drożdżowa z makiem

Ilość: 3 sztuki

Składniki:

ciasto:
  • około 1 kg mąki 
  • 0,5 l mleka 
  • 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny 
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej) 
  • kostka świeżych drożdży 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki oleju 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki 
masa makowa:
  • 500 g maku 
  • 200 g cukru 
  • rodzynki według uznania 
  • 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 olejki migdałowe 
  • łyżka roztopionej margaryny 
  • 6 białek 


Przygotowanie:

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia dwukrotnie zmielić (jeśli całość wody nie wsiąknie w mak, należy ją wylać). Do mleka (lekko letniego) dodać drożdże, cukier i 4 łyżki mąki, wszystko wymieszać i powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min.


W międzyczasie przygotować masę makową: do zmielonego maku dodać wszystkie składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem). Pozostawić w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć masę makową. Następnie zwinąć w roladę, a końce makowców podłożyć pod spód lub wcisnąć w środek strucla. Po tym obwinąć papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywając boków i pamiętając o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć).



Makowce piec w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 min. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Smacznego!


Obżarciuch
35 Comments
Boże Narodzenie, bułka drożdżowa z makiem, ciasta, mak, makowiec, strucla, strucla makowa
niedziela, 22 grudnia 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
Boże Narodzenie bułka drożdżowa z makiem ciasta mak makowiec strucla strucla makowa Strucel

Polecane przepisy

35 komentarzy:

  1. kamila.pychaciasta22 grudnia 2013 10:57

    U mnie za chwilę też na blogu mój pierwszy w życiu makowiec. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. kulinarna14822 grudnia 2013 15:17

    Mniam ... ale pięknie wyglądają, ale się musiałaś napiec tyle blach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Magda C.23 grudnia 2013 17:52

    Ile blach! Imponująco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Iwona25 grudnia 2013 20:58

    Makowce świetnie wyglądają. Owinięcie papierem to dobry patent.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy19 stycznia 2014 21:12

    Dzięki. myślę ,ze przepis trafiony.A te zdjęcia potwierdzają.Cudne! Żeby mi takie wyszły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy7 kwietnia 2014 20:33

    Czy te strucle można by zrobić z jakimś dżemem zamiast masy makowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 kwietnia 2014 12:12

      nigdy nie robiłam w wersji z dżemem, dlatego niestety nie wiem jakie będą efekty :) ten przepis jest typowo pod mak, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Anonimowy17 maja 2014 13:17

    Dobry przepis, bardzo smaczne strucle, a z tej ilości ciasta spokojnie wychodzą 4 sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Agnieszka Gąsior25 listopada 2014 11:04

    Piękne! Wzorowo zawinięte ;)
    Jeszcze nigdy nie piekłam w pergaminie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Ela M.25 listopada 2014 17:20

    Piękne makowce , w tym roku spróbuję upiec w/g Twojego przepisu , pozdrawiam cieplutko :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Dieta moja pasja.25 listopada 2014 18:34

    Piękny Gabrysiu jak z obrazka. :) rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anna G21 grudnia 2015 18:50

    Pięknie Ci wyszły Gabrysiu, u mnie też są obowiązkowo na każde święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy12 grudnia 2017 19:58

    Mi zawsze trochę zapadają, dlaczego


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 grudnia 2017 20:16

      może mak masz za bardzo wilgotny, albo ciasto za cienko rozwałkowane w stosunku do nałożonej warstwy maku :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  13. Anonimowy12 grudnia 2017 21:22

    Witam ile makowców wychodzi z podanych składników? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 grudnia 2017 08:10

      wychodzi 3 strucle :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. halszka13 grudnia 2017 06:50

    Autor odpowiedział Ci , że może masz za wilgotny mak , ja po zmieleniu maku smażę go chwile by lepiej go odparować , pół kostki masła , cukier smażę cały czas mieszam by się nie przypaliło , zestawiam dodaję resztę składników , a ja całkowicie wystygnie białka , dodaję też 1 łyżkę kakao .
    Jest napisane ...ciasto podzielić na 3 części i widać na zdjęciu - pytasz ile szt. wychodzi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Unknown7 grudnia 2018 04:58

    Ile jest drozdzy w kosce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 grudnia 2018 07:56

      100 g

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Unknown14 grudnia 2018 20:16

    Piekne sa ,jak malowana .Ja do ciasta dodaje lyzke smalcu ,ciasto utrzymuje wspaniala wilgotnosc bardzo dlugo .A do maku dodaje utarte jablko jest wtedy bardzo soczysty mak ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Unknown15 listopada 2019 19:09

    FAKTYCZNIE JAK Z OBRAZKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anonimowy15 listopada 2019 19:58

    TA strucla!
    A nie ten strucel! wrrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Unknown16 listopada 2019 20:51

    Są śliczne i napewno b dobre ale ja robię na cieście krucho drożdżowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Unknown16 listopada 2019 20:53

    Są śliczne i napewno b dobre ale ja robię na cieście krucho drożdżowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Anonimowy16 listopada 2019 22:17

    Czy mleko ma się zagotować czy wystarczy lekko podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch17 listopada 2019 07:34

      lekko podgrzać

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  22. Iwo17 listopada 2019 20:51

    Paczka drożdży tz. jaka waga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch18 listopada 2019 08:08

      100 g

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  23. Unknown17 listopada 2019 22:42

    Mam pytanie czy do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i schłodzoną i w jakiej proporcji .W przepisie jest napisane że 200 g roztopionej i schłofzonej,czyli po 200 g czy w sumie 200g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch18 listopada 2019 08:08

      Dodajemy 200 g tak jak w przepisie

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  24. Unknown18 listopada 2019 10:39

    dlaczego nieraz sie makowiec kruszy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch18 listopada 2019 14:30

      Powodem może być zbyt duzq temperatura pieczenia albo za sucha masa makowa

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  25. Unknown18 listopada 2019 13:00

    czy można dodać masę makową z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch18 listopada 2019 14:30

      Tak

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  26. namiot ogrodowy23 listopada 2019 21:54

    Swój najlepszy strucel jadłem w Austrii. Przepyszny był!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria