Kruche, chrupiące ciasteczka pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a mniej kaloryczne
Ilość: około 56 sztuk
Składniki:
- 50 g masła
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je wybijać wałkiem, aż pojawią się pęcherze powietrza). Potem ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy (bez posypywania mąką).
Wycinamy paski 3x11 cm, każdy pośrodku nacinamy i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie.
Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. około 10 minut.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Jest to przepis dla tych, którzy liczą kalorie. Dla pozostałych, uformowane chruściki wrzucamy do gorącego tłuszczu (np. oleju, smalcu) i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!