• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Faworki pieczone w piekarniku

Kruche, chrupiące ciasteczka pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a mniej kaloryczne

Ilość: około 56 sztuk

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli



Przygotowanie:

Nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je wybijać wałkiem, aż pojawią się pęcherze powietrza). Potem ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy (bez posypywania mąką). 



Wycinamy paski 3x11 cm, każdy pośrodku nacinamy i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie. 



Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. około 10 minut. 



Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Jest to przepis dla tych, którzy liczą kalorie. Dla pozostałych, uformowane chruściki wrzucamy do gorącego tłuszczu (np. oleju, smalcu) i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!



Obżarciuch
22 Comments
chrust, ciasta, ciastka, faworki, faworki pieczone w piekarniku, faworki z piekarnika, karnawał, tłusty czwartek
środa, 20 stycznia 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
chrust ciasta ciastka faworki faworki pieczone w piekarniku faworki z piekarnika karnawał tłusty czwartek Faworki pieczone w piekarniku

Polecane przepisy

22 komentarze:

  1. Mama Robak20 stycznia 2016 21:05

    a właśnie się zastanawiałam, cz y można upiec zamiast smażyć :) na bank je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. kociołek-pyszności20 stycznia 2016 21:34

    Myślałam nad nimi i muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Ewa W21 stycznia 2016 11:49

    muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Przepis Na Talerzu21 stycznia 2016 17:36

    O nie robiłam jeszcze takich,muszę wypróbować ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Elżbieta Dziurkowska21 stycznia 2016 20:34

    O i znów faworki z piekarnika, a dziewczyny działają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Marzena Szkodzińska21 stycznia 2016 21:51

    Mniam pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Angelika i Monika Candy Pandas24 stycznia 2016 12:50

    Nigdy nie jadłyśmy takich faworków :( Nasza babcia robi tylko takie z ciasta drożdżowego :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Ella4 lutego 2016 22:24

    Mozna zamiast spirytusu dodac octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec5 lutego 2016 18:44

      można dodać 1 łyżeczkę octu (nie może być go za dużo, bo ciasto wyjdzie kwaśne), ale też można pominąć ten składnik

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Anna S.10 stycznia 2017 19:44

    Uwielbiam! Też robię z piekarnika i teraz taka ochota mnie naszła, że nie będę mogła się skupić. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Monika Stromska24 stycznia 2018 22:07

    A dlaczego dodajemy spirytus?
    Do tych smażonych to słyszałam,że zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Ale tu?
    Z całą pewnością je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec25 stycznia 2018 18:51

      spirytus dodajemy ponieważ, to jest przepis z którego można smażyć faworki także na oleju :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Monika Stromska31 stycznia 2018 18:23

      Myśli Pani, że jak go pominę, to się ciasto nie "obrazi"? ;)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec31 stycznia 2018 18:31

      nie obrazi się :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  11. Anonimowy25 stycznia 2018 13:11

    Czy zamiast masła można użyć margarynę?
    Córka nie może spożywać masła, stąd moje pytanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec25 stycznia 2018 18:51

      można użyć :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy25 stycznia 2018 19:43

      Dziękuję :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  12. Anonimowy7 lutego 2018 13:32

    Cisto się rozwala nie idzie nawet rozwałkować co dodać żeby miało bardziej zwartą konsystencję ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 lutego 2018 14:50

      dodaj więcej śmietany :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  13. Adrienne15 stycznia 2019 15:08

    Czy zamiast śmietany mozna dac jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Adrienne15 stycznia 2019 15:08

    Czy zamiast śmietany mozna dac jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 stycznia 2019 17:51

      myślę, że tak

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria