Ciasto łaciate

Efektowne łaciate ciasto przełożone kremem kokosowym. Pięknie się prezentuje, a każdy kawałek ma ciekawy wzorek

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto jasne:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem kokosowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
  • 100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
  • płatki kokosowe



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie partiami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Składniki lekko, ale dokładnie mieszamy. Potem przygotowujemy ciasto ciemne. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.



Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładamy naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.



W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Ciasto przekrawamy na pół i blaty nasączmy likierem wymieszanym z wodą.



Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy: