• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto łaciate

Efektowne łaciate ciasto przełożone kremem kokosowym. Pięknie się prezentuje, a każdy kawałek ma ciekawy wzorek

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto jasne:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem kokosowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
  • 100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
  • płatki kokosowe



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie partiami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Składniki lekko, ale dokładnie mieszamy. Potem przygotowujemy ciasto ciemne. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.



Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładamy naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.



W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Ciasto przekrawamy na pół i blaty nasączmy likierem wymieszanym z wodą.



Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!



Gabriela Borowiec
14 Comments
ciasta, ciasto dwukolorowe, ciasto łaciate, ciasto łaciate z kremem kokosowym, ciasto z wiórkami kokosowymi, krem kokosowy, wiórki kokosowe
poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto dwukolorowe ciasto łaciate ciasto łaciate z kremem kokosowym ciasto z wiórkami kokosowymi krem kokosowy wiórki kokosowe Ciasto łaciate

Polecane przepisy

14 komentarze

  1. nietylkopasta.pl24 kwietnia 2017 18:03

    Pięknie Ci wyszło, na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. gin24 kwietnia 2017 18:15

    Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna S.24 kwietnia 2017 21:21

    Wygląda obłędnie :) Daj kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Izaa25 kwietnia 2017 08:39

    ale pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Aga M25 kwietnia 2017 12:04

    rewelacja i jakie równe Ci te łatki wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Kulinarne Inspiracje Futki25 kwietnia 2017 12:46

    Wspaniałe ciasto! Wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. neliada25 kwietnia 2017 16:44

    Cudnie wygląda, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Lena25 kwietnia 2017 20:29

    cudowne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Kuchnia MagdaLeny26 kwietnia 2017 01:18

    Super wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Milena Chruscinska24 maja 2017 22:09

    wygląda smakowicie! Na pewno w niedługim czasie wypróbuje :)
    www.torcikacik.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy4 sierpnia 2017 21:01

    wlasnie je pieke zobaczymy jak wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy19 stycznia 2018 23:03

    Krem bez szału....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 stycznia 2018 08:44

      dlaczego bez szału?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  13. Anonimowy24 stycznia 2018 22:32

    Taki....nijaki,nie wyczuwa się kokosu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria