Ogórki z cukinią w kurkumie

Sałatka z ogórków, cukinii i cebuli w zalewie octowej z dodatkiem kurkumy. Idealnie sprawdzi się do zimowych obiadów

Ilość: 7 słoików (450 ml)

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 1/2 kg cukinii
  • 4 cebule
  • 20 g kurkumy
  • 1/3 szklanki soli
  • gorczyca
zalewa:
  • 1 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 300 ml wody



Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.



W misce warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie nakładamy ogórki z cukinią w słoiki razem z wytworzonym sokiem (nie wylewamy go). Do każdego słoika wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy. Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę. Następnie gorącą wlewamy do ogórków z cukinią, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od ilości nałożonej sałatki.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. A ile słoiki pasteryzowac trzeba

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie opis zalewy do sałatki z kurkumą jest niejasny, ponieważ soku po dodaniu soli jest na tyle dużo że można zalać słoiki bez użycia zalewy octowej. I bardzo dużo tego cukru i soli:-( jak na tak małą ilość sałatki. Proszę o dokładniejszy opis. Co prawda sama kombinowanym z zalewą ale będę miała te informacje na przyszły rok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile się pasteryzuje

    OdpowiedzUsuń