Ciasto bajeczne

Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą budyniową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny
bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • podłużne biszkopty
  • wiórki kokosowe



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.



W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Około 3/4 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i mieszamy do zagotowania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami ciągle miksując dodajemy zimny budyń. Następnie na zastygniętej warstwie wiśniowej rozsmarowujemy masę budyniową i układamy podłużne biszkopty. Wierzch ciasta smarujemy ubitą śmietankę z cukrem pudrem i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Właśnie zamierzam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszne,pieknie wyglada,dziekuje za przepis.Na stale wchodzi do mojego menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda . Można dać dżem niż wiśniowy?

    OdpowiedzUsuń
  4. A do czego dajemy żelatynę. Nie pisze w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto...nie za słodkie ..polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy jesli użyje normalnych biszkoptow powinnam je wcześniej czymś nasączyć? Obawiam sie ze bedzie klopot z krojeniem ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie trzeba nasączać, biszkopty zmiękną pod wpływem masy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję z odpowiedź, jutro zabieram sie za ciasto :) pozdrawiam

      Usuń
  9. Cudowne Przepyszne ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre ciasto tylko masa budyniowa nie jest bardzo sztywna

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robiłam, jest pyszne i masa gęsta.

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy biszkopt nasaczyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie nasączałam, jak chcesz to możesz herbatą, alkoholem, wg upodobań :)

      Usuń
  13. Czy można wykroic od góry z biszkopty ta warstwę spieczona?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy do masy zamiast masła można użyć margaryny Kasi?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ma może pani przepis na dobry sernik wiedeński ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Co zrobić zeby masa budyniowa była bardziej gęsta? Zlewa się troszkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masa budyniowa jest dobrze zagotowana to jest gęsta.

      Usuń
  17. Czy zamiast żelatyny może być galaretka wiśniowa?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dzisiaj to ciasto i W/g mnie na ten rozmiar blaszki za mało jest śmietany nie pokryła dobrze całości jutro dokupię chyba jeszcze jedną małą śmietanę i wyłożę na wierzch

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasto i szybkie w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne ciasto ja daję wiśnie drylowane i galaretki nie używam żelatyny do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy te biszkopty można czymś nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale one miękną od masy i nie jest to konieczne

      Usuń
  22. Czy zamiast wiśni można użyć malin?

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam to ciasto do pracy na swoje urodzony. Robiłam pierwszy raz. Koleżanki zachwycone i ja również. Jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń