czwartek, 27 września 2018

Ciasto bajeczne



Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą budyniową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g masła
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny
bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • podłużne biszkopty
  • wiórki kokosowe




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Około 3/4 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i mieszamy do zagotowania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami ciągle miksując dodajemy zimny budyń. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy. Następnie na zastygniętej warstwie wiśniowej rozsmarowujemy masę budyniową i układamy podłużne biszkopty. 


Wierzch ciasta smarujemy ubitą śmietankę z cukrem pudrem i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Ciasto przepyszne,pieknie wyglada,dziekuje za przepis.Na stale wchodzi do mojego menu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda . Można dać dżem niż wiśniowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. A do czego dajemy żelatynę. Nie pisze w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń