Ciasto majowe

Pyszne ciasto na biszkopcie z jabłkami i bitą śmietaną, wzbogacone delicjami. Super się prezentuje i wyśmienicie smakuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju np. słonecznikowego
masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 zielone galaretki np. agrestowe
  • 3/4 szklanki wody
masa z śmietany:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix (2x9 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji np. wiśniowe
  • starta czekolada gorzka do posypania



Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrami, aż masa będzie puszysta. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do masy jajecznej na przemian z olejem. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 35 min. w 180 st. Upieczony biszkopt studzimy.



Następnie przygotowujemy masę jabłkową. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę i skrapiamy cytryną. Przekładamy je do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy do miękkości (powinny być kawałki). Potem wsypujemy galaretki, całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Na niej układamy delicje.



Następnie schłodzoną śmietankę ubijamy krótko i wsypujemy śmietan-fix wymieszany z cukrem. Dalej ubijamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Masę śmietanową wykładamy na delicje. Wierzch ciasta posypujemy czekoladą. Jabłecznik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia mas.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Mniam :) W maju nie jadłem ale u teściowej na święta tak. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam, wszystkim bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam, wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń