Sernik Twix

Sernik smakiem przypominający popularny batonik Twix. Takie ciasto sprawdzi się na różne imprezy, a goście będą zachwyceni smakiem

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka


sernik:
  • 1 kg sera białego 3- krotnie mielonego
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 białka
  • 2 budynie śmietankowe
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • około 5 łyżek mleka
dodatkowo:
  • 510 g masy kajmakowej



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do zarumienienia.


W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy ser biały, cukier, jajka, białka i budynie śmietankowe. Krótko miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ponownie krótko miksujemy. Masa serowa wychodzi dość rzadka. Masę wylewamy na podpieczone kruche ciasto.



Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 20 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 20 min. Sernik studzimy i na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową. 



Czekoladę mleczną i gorzką z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą polewamy wierzch sernika.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Świetny przepis na ciasto, uwielbiam do tego dobra kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to najlepsze ciasta. Moje ulubione, a to wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciasto, też takie upiekłam, ale wyszło inaczej, bo było niższe i zbite, może to kwestia kuchenki, piekarnika, temperatur lub składników.

    OdpowiedzUsuń