Karkówka po cygańsku

Mój mąż powiedział, że to najlepszy przepis na karkówkę jaką dotąd jadł, zachwyca się nią za każdym razem kiedy ją przygotuję

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kilka łyżek oleju + do smażenia
  • mąka pszenna do obtaczania



Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na plastry i rozbijamy za pomocą nakłuwacza. Majeranek, sól, pieprz i paprykę słodką mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie plastry obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.



Następnie plastry karkówki przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki i papryką pokrojoną w grubą kostkę.



Na wierzchu układamy cebulę pokrojoną w piórka. Ketchup, musztardę, koncentrat pomidorowy, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Sos rozprowadzamy na warzywach. Karkówkę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 2 godz. Na około 15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy. Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Tanja from Serbia2 marca 2020 15:39

    Looks great - but I can't copy it to put into the Google translator (as fellow Slav, I understand some words, but not all!). Can't you at least translate your recipe to English - because they look really, really amazing :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie!
    Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Zdjęcia kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra karkówka. Rozpływa się w ustach, bardzo krucha

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne!!!!! polecam

    OdpowiedzUsuń