Pulchne, łaciate ciasto z rabarbarem, które zawsze się udaje, gdy je spróbujesz na jednym kawałku się nie skończy
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- około 500 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
Przygotowanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Wsypujemy 2 i 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta miksujemy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Na wierzchu układamy rabarbar.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto łaciate ciasto z rabarbarem dwukolorowe ciasto z rabarbarem łaciate ciasto z rabarbarem pulchne ciasto rabarbar szybkie ciasto z rabarbarem szybkie i pulchne ciasto z rabarbarem
Ale super ciacho :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ,wychodzi idealne
OdpowiedzUsuńSuper, robiłam. Lubię zebrę, a jutro zrobię to ciasto z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń