Łaciate ciasto z rabarbarem - wiosenny hit w moim domu

Pulchne, łaciate ciasto z rabarbarem, które zawsze się udaje, gdy je spróbujesz na jednym kawałku się nie skończy

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • około 500 g pokrojonego w kostkę rabarbaru




Przygotowanie:

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Wsypujemy 2 i 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta miksujemy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Na wierzchu układamy rabarbar.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Fajny przepis ,wychodzi idealne

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, robiłam. Lubię zebrę, a jutro zrobię to ciasto z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie napewno lepiej smakuje upiekę na niedzielę dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Super
    A czy czuć bardzo proszek?
    Mam ochotę upiec ale aż 3 łyżeczki jest ;) właśnie pojawił się rabarbar 😃 i kusi mnie aby upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg naszych kubków smakowych nie czuć :)

      Usuń
    2. Piekłam, wyszło super, nie czuć tych 3 łyżeczek proszku do pieczenia.

      Usuń
  5. Ciasto Rewelacja 👌 pyszne i wcale nie czuć proszku do pieczenia. Będzie pasować również z innymi owocami 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. I z truskawkami tez dobre 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Drugi raz już piekę! Super ciasto.

    OdpowiedzUsuń