Łaciate ciasto z rabarbarem - wiosenny hit w moim domu

Pulchne, łaciate ciasto z rabarbarem, które zawsze się udaje, gdy je spróbujesz na jednym kawałku się nie skończy

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • około 500 g pokrojonego w kostkę rabarbaru




Przygotowanie:

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Wsypujemy 2 i 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta miksujemy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Na wierzchu układamy rabarbar.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: