Karkówka po flisacku

Przepis na karkówkę do którego z pewnością wrócę nie raz, nie wymaga dużo pracy i jest z prostych składników

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg karkówki
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju + do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kminek




Przygotowanie:

Plastry karkówki rozbijamy za pomocą nakłuwacza. W misce mieszamy musztardę, olej, pieprz, kminek, paprykę słodką, majeranek, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mieszamy z marynatą. Następnie plastry obtaczamy w mące, obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.



Karkówkę przykrywamy marchewką pokrojoną w plasterki. Następnie układamy ziemniaki pokrojone w plastry.



Na wierzchu dajemy paprykę pokrojoną w paski i cebulę w piórka. Warzywa solimy i pieprzymy do smaku. Całość polewamy wodą i przykrywamy folią aluminiową. Karkówkę pieczemy w 180 st. przez około 1,5 godz. Następnie 15 minut przed końcem pieczenia karkówkę odkrywamy, aby warzywa się zarumieniły.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: