Chutney do słoików na zimę

Co roku przygotowuję różne sosy do słoików, które zimą mogę z powodzeniem wyciągać ze spiżarki. Tym razem postanowiłam zrobić chutney z cukinii i pomidorów. Jest to gęsty sos, który można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Pasuje do wędliny, kanapek i wielu innych dań. Często na bazie chutney przygotowuję sosy do makaronu, ryżu, czy kasz

Ilość: 30 słoików (200 ml)

Składniki:
  • 3 kg cukinii (waga przed obraniem)
  • 3 i 1/2 kg pomidorów (najlepiej lima)
  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówka)
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 cm startego korzenia imbiru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki curry




Przygotowanie:

Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, a obrane jabłka, cebulę w kostkę. Przygotowane warzywa z jabłkami przekładamy do dużego garnka, mieszamy i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 3 godz., do rozgotowania. Pamiętajmy, żeby wszystko mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.



Po tym czasie wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, dodajemy starty imbir, pieprz mielony, gorczycę, curry i cayenne. Całość mieszamy i dalej gotujemy około 30 min. Następnie zawartość garnka blendujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!