Jarzynka do obiadu, fasolka szparagowa z marchewką na zimę

Jarzynka do obiadu to znakomity sposób na przetwory na zimę z fasolki szparagowej i marchewki. Zimą tak przygotowana fasolka sprawdzi się rewelacyjnie, bo można ją przygotować na wiele sposobów. Taka jarzynkę można podać zarówno na zimno, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. A nawet można zrobić szybki obiad. Wystarczy podsmażyć kiełbasę, dodać fasolkę ze słoika i można zajadać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. U nas tak przygotowana fasolka to obowiązkowa pozycja wśród przetworów na zimę. A obok jarzynki do obiadu w naszym domu obowiązkowo robimy też marynowaną fasolkę szparagową, więc jeżeli chcecie więcej przepisów na fasolkę szparagową do słoików, to koniecznie zajrzyjcie do tego przepisu


Ilość: 7 słoików po 370 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg fasolki szparagowej żółtej
  • woda + sól do gotowania fasolki
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego


Waga podanych warzyw jest przed ich obraniem/ przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików jarzynki do obiadu o pojemności 370 ml. Do przepisu wykorzystałam fasolkę szparagową żółtą, ale z powodzeniem możecie też użyć fasolkę zieloną. Ważne jest, żeby użyta fasolka był młoda, nieprzerośnięta i świeżo zebrana, żeby nie była twarda i łykowata.


Przygotowanie:
Fasolkę szparagową myje pod bieżącą wodą. Obcinam oba końce i kroję ją na 3 - 4 cm kawałki. Przygotowana fasolkę wrzucam do garnka z gotującą się lekko osolona wodą. Fasolkę gotuje około 15 minut. Fasolka musi zmięknąć, ale nie może się rozgotować, rozpadać. Ugotowaną fasolkę odcedzam. Marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebule kroje w kostkę.


Do dużego garnka wlewam olej, dorzucam cebulę i marchewkę. Smażę, aż marchewka zmieni kolor, zjaśnieje, a cebula zmięknie. Następnie dodaję gorącą wodę sól, cukier, pieprz mielony i koncentrat pomidorowy. Mieszam i całość smażę kilka minut.


Potem dodaję fasolkę szparagową. Dokładnie mieszam i ponownie gotuję kilka minut. Tak przygotowaną fasolkę przekładam do słoików. Staram się ją nakładać dość ciasno. Rantu słoików wycieram i słoiki z fasolką zakręcam.


Słoiki z jarzynką do obiadu pasteryzuję na mokro dwukrotnie. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 3/4 wysokości. Pasteryzuję 30 minut na średniej mocy palnika od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Po upływie 24 godz. fasolkę ponownie pasteryzuję przez 30 minut na średniej mocy palnika od momentu zagotowania. Zapasteryzoewane słoiki z jarzynką do obiadu ostrożnie wyjmuję i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie słoiki z fasolką zanoszę do spiżarki. Dzięki podwójnej pasteryzacji mam pewność, że przetwory z fasolka szparagową się nie popsuję. Fasolka szparagowa ma to do siebie, że źle zapasteryzowana lubi się psuć w słoikach, dzięki podwójnej pasteryzacji, żaden słoik z fasolką jeszcze mi się nie popsuł.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!