Przepyszne krucho - drożdżowe trójkąciki z dużą ilością farszu pieczarkowego. Takie trójkąciki robi się w prosty sposób i smakują rewelacyjnie. Znakomicie sprawdzają się do barszczyku zamiast tradycyjnych pasztecików i kapuśniaczków. Polecam Wam ten przepis. A jeżeli szukacie pomysłów na przekąski do barszczyku to polecam Wam paszteciki na ostatnią chwilę, paszteciki z przepisu babci, paszteciki barowe i bigoski z piekarnika
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 200 g śmietany 18%
- duża szczypta soli
- 14 g suszonych drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- 50 g masła
- 1 kg pieczarek
- 3 cebule
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- białko do posmarowania trójkącików
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji wyszło mi około 45 trójkącików. Do przygotowania ciasta możecie użyć drożdże świeże zamiast suszonych. Należy wtedy zrobić rozczyn, a samych drożdży dodać około 50 g. Ja trójkąciki nadziałam farszem pieczarkowym, jeżeli lubicie to możecie użyć farszu np. z kiszonej kapusty czy mięsnego. Trójkąciki wyjdą równie smaczne.
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebule kroje w kostkę. Na patelnię daję masło, kiedy zacznie się rozpuszczać dodaję cebule i pieczarki. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę, aż z pieczarek odparuje woda. Usmażone pieczarki odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję ciasto. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję sól, śmietanę, suszone drożdże, żółtko, jajka i masło. Składniki siekam, a następnie na jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywam kawałek i rozwałkowuje na grubość 3 - 5 mm. Rozwałkowane ciasto kroję na kwadraty o boku 7 - 8 cm Na kwadrat nakładam farsz. Kwadrat składam na pół po przekątnej i boki sklejam za pomocą widelczyka.
Robię tak, aż przygotuję wszystkie trójkąciki. Trójkąciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je białkiem. Trójkąciki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone trójkąciki zdejmuję na talerz.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie imprezowe przekąski paszteciki paszteciki do barszczu paszteciki na święta paszteciki z pieczarkami przekąski trójkąciki do barszczyku