Trójkąciki do barszczyku

Przepyszne krucho - drożdżowe trójkąciki z dużą ilością farszu pieczarkowego. Takie trójkąciki robi się w prosty sposób i smakują rewelacyjnie. Znakomicie sprawdzają się do barszczyku zamiast tradycyjnych pasztecików i kapuśniaczków. Polecam Wam ten przepis. A jeżeli szukacie pomysłów na przekąski do barszczyku to polecam Wam paszteciki na ostatnią chwilę, paszteciki z przepisu babci, paszteciki barowe i bigoski z piekarnika


Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 200 g śmietany 18%
  • duża szczypta soli
  • 14 g suszonych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
farsz:
  • 50 g masła
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
dodatkowo:
  • białko do posmarowania trójkącików


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji wyszło mi około 45 trójkącików. Do przygotowania ciasta możecie użyć drożdże świeże zamiast suszonych. Należy wtedy zrobić rozczyn, a samych drożdży dodać około 50 g. Ja trójkąciki nadziałam farszem pieczarkowym, jeżeli lubicie to możecie użyć farszu np. z kiszonej kapusty czy mięsnego. Trójkąciki wyjdą równie smaczne.


Przygotowanie:
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebule kroje w kostkę. Na patelnię daję masło, kiedy zacznie się rozpuszczać dodaję cebule i pieczarki. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę, aż z pieczarek odparuje woda. Usmażone pieczarki odstawiam do wystygnięcia.


W tym czasie przygotowuję ciasto. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję sól, śmietanę, suszone drożdże, żółtko, jajka i masło. Składniki siekam, a następnie na jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywam kawałek i rozwałkowuje na grubość 3 - 5 mm. Rozwałkowane ciasto kroję na kwadraty o boku 7 - 8 cm Na kwadrat nakładam farsz. Kwadrat składam na pół po przekątnej i boki sklejam za pomocą widelczyka.


Robię tak, aż przygotuję wszystkie trójkąciki. Trójkąciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je białkiem. Trójkąciki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone trójkąciki zdejmuję na talerz.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!