Ogórki zawinięte w liście chrzanu to rarytas wśród przetworów z ogórków. Takie ogórki to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Co roku prababcia robiła ogórki w liściach chrzanu w kamionkach. Pamiętam, jak kazała nam zrywać do tych ogórków właśnie liście chrzanu. Później takie ogórki robiła babcia i tak przepis w naszej rodzinie jest przekazywany z pokolenia na pokolenia. Ogórki kiszone w liściach chrzanu w naszym domu są robione od lat. A u Was robiło bądź nadal robi się w taki sposób ogórki? Dajcie znać. Jeżeli szukacie więcej przepisów na przetwory z ogórkami to zajrzyjcie tutaj. Polecam Wam przepis na twarde i chrupiące ogórki kiszone, przepis na chrupiące pikle śniadaniowe i ogórki w słodko - kwaśnej zalewie
Składniki:
- około 2 kg ogórków gruntowych
- liście chrzanu
- 3 główki czosnku
- 3 gałązki kopru z kwiatem
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem. Z podanej porcji składników zrobiłam duży słoik ogórków kiszonych w liściach chrzanu o pojemności 4 litrów. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków kiszonych najlepiej sprawdzą się ogórki małe. Nie polecam ogórków przerośniętych, bo po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie. Ilość zużytej zalewy zależy od ułożenia warzyw w słoikach. Ważne jest, żeby do kiszenia ogórków wybrać sól kamienną niejodowaną, ta sól najlepiej sprawdza się do przetworów.
Wymoczone ogórki myje pod bieżącą wodą. Liście chrzanu myję. Na spód słoika daję gałązkę kopru z kwiatem i podzieloną na 4 części główkę czosnku. Następnie ogórki zawijam w liście chrzanu i ciasno układam. W liściach chrzanu są twarde żyłki, więc należy je rozbić młotkiem, wtedy ogórki można bez problemu zawinąć. Liście nie pękają tylko się łatwo poddają zawijaniu. Jeżeli liście są szerokie to kroimy je na długość ogórków. Gałązkę kopru razem z kwitem i główkę czosnku daję w połowie słoika, a kolejnym koprem i czosnkiem przykrywam ogórki na górze słoika.
Gorącą wodę mieszam z solą i taką solanką zalewam do pełna ogórki w słoiku. Wszystko musi być przykryte. Słoik zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Podczas kiszenia ze słoika może wypływać płyn, jest to naturalne i nie trzeba się przejmować. Po tym czasie ogórki wynoszę do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki kiszone ogórki kiszone w chrzanie ogórki kiszone w liściach chrzany ogórki na zimę ogórki zawiniete w chrxzan przetwory z ogórków