Mini pączki

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu małe pączki na jeden kęs


Ilość: około 30 sztuk

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, wbijamy jajko, dodajemy wódkę, śmietanę i masło. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto lekko klei się do rąk (przypomina ciasto na oponki serowe), ale nie polecam dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki wyjdą za twarde. 



Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy porcjami pączki. Smażymy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają te pączusie :-) Podkradam jednego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, uwielbiam takie małe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowitości aż ślinka cieknie, jutro robimy😋
    http://genypoojcu.blogspot.com/?m=0

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam sa pycha ! ��������

    OdpowiedzUsuń