Karp wigilijny bez mulistego posmaku

W naszym domu na Wigilii karp jest jednym z obowiązkowych i najbardziej lubianych dań. Co roku przygotowuje karpia w taki sposób, jak robiła go Babcia. Jedni karpia moczą w mleku, inni przelewają wrzątkiem, obkładają cebulą czy moczą w wodzie z octem. U nas od lat karp robiony jest w ten sam sposób, dzięki temu przyrządzona ryba nie śmierdzi mułem, mięso jest delikatniejsze i soczyste.


Składniki:
  • tuszka karpia
  • 2 cebule
  • około 1 litr mleka
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy (może być też pieprz czarny mielony)
  • olej do smażenia
  • około 100 g masła


Przygotowanie:
Wypatroszonego i oczyszczonego karpia kroję na dzwonki. Cebule kroję w piórka. W szklanym naczyniu karpia przekładam cebulą.
Tak przygotowaną rybę zalewam mlekiem. Karpia z cebula i mlekiem przykrywam i odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. a najlepiej jest rybę odstawić na całą noc, pozwoli to na pozbycie się charakterystycznego, mulistego posmaku i sprawi że mięso stanie się delikatniejsze i soczyste.


Do głębokiego talerza wsypuje mąkę i bułkę tartą. Staram się nasypać mniej więcej tyle bułki co mąki. Dodaję do smaku pieprz cytrynowy i doprawiam solą. Składniki na panierkę mieszam. Kawałki ryby wyjmuję z mleka i obtaczam w panierce. Na patelni rozgrzewam olej z masłem. Na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt dużej mocy palnika smażę na rumiano kawałki karpia. Moc palnika nie może być zbyt duża, żeby kawałki ryby zarumieniły się z zewnątrz i usmażyły się w środku. Jeżeli moc palnika będzie za duża to karp usmaży się z zewnątrz, a w środku będzie surowy.


Usmażoną rybę zdejmuje na talerz z ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany karp jest gotowy do podania. W wigilię rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem podgrzać ją w piekarniku.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!