czwartek, 18 maja 2017

Śnieżny puch



Delikatna i lekka jak puszek pianka pod pierzynką z wiórek kokosowych. Ciasto szybko się robi i znakomicie sprawdzi się na słoneczne dni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
kokosowa posypka:
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
dodatkowo:
  • 15 herbatników




Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder i serek z wiaderka i małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wylewamy masę serową. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. Posypkę kokosową studzimy i posypujemy wierz ciasta (ważne, żeby masa była na tyle stężał, aby posypka nie opadła i się przykleiła). Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciacho zwłaszcza w wersji z prawdziwą śmietaną a nie tą z torebki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Zjadłabym teraz kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co w niedzielę będę miała na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo słyszałam o tym ciachu, że takie smaczne i to bez pieczenia, że szybkie w przygotowaniu, że warto zrobić. Muszę się w końcu zabrać za nie i ja, bo jesteś kolejną osobą, która zachęcająco je prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...