Domowa receptura na jesienno - zimowe chłody. Wystarczą trzy proste składniki, żeby wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie
Ilość: 5 słoików (300 ml)
Składniki:
- około 800 ml miodu naturalnego
- 10 cytryn
- 250 g korzenia imbiru
Przygotowanie:
Wyszorowaną cytrynę i imbir obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku układamy naprzemiennie 2 - 3 plasterki cytryny, imbiru i zalewamy miodem. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoików. Syrop zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.
Po tym czasie specyfik jest gotowy jako dodatek do herbaty czy wody. Pamiętajmy, aby syropu z cytryną i imbirem nie dodawać do gorącej herbaty ponieważ straci dużo cennych właściwości.
Po tym czasie specyfik jest gotowy jako dodatek do herbaty czy wody. Pamiętajmy, aby syropu z cytryną i imbirem nie dodawać do gorącej herbaty ponieważ straci dużo cennych właściwości.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cytryna domowa mikstura na przeziębienie i grypę imbir mikstura na wzmocnienie odporności miód przetwory syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności
Ile może stać taki syrop w lodówce?
OdpowiedzUsuńDo kilku miesięcy
UsuńCzy moge podawac dla rocznegoa dziecka ?
OdpowiedzUsuńNaturalny miód może uczulać, dlatego nie wiem jak ten specyfik może zachować się u takiego malucha. Jeżeli podajesz mu miód to myśle, że nie ma problemu.
UsuńCzy można pasteryzowac?
OdpowiedzUsuńTak, ale stracimy cenne wlasciwosci. Polecam przechowywać w lodówce.
UsuńTo mit, że dodając miód do gorącej herbaty traci on swoje właściwości!!
UsuńNie zgodzę się. W temperaturze powyżej 45 stopni w miodzie zachodzi proces denaturacji białek, przez co traci on enzymy antybiotyczne. Po dodaniu do gorącej herbaty, czy podczas pasteryzacji zostaje tylko słodycz, natomiast związki bakteriobójcze, grzybobójcze i proodpornościowe są "degradowane".
Usuńmozna dodag goździki??
OdpowiedzUsuńTak
UsuńSuper ! Muszę taki zrobić.
OdpowiedzUsuńA może tak kapke spirytusu ?Z pewnością nabrałby charakteru no i trwałosci !
OdpowiedzUsuńSpirytusu nie dodaje, ponieważ piją to u mnie dzieci. Zawsze szybko znika ten specyfik u mnie w domu, a w lodówce się z nim nic nie dzieje.
UsuńSuper przepis
UsuńImbir trzeba obrać?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńJa tak robię i przez cały rok zażywam,jeden się kończy robię nastepny tylko że miksuje wszystkie składniki
OdpowiedzUsuńCenne przepisy są przydatne.Czym zastąpić miód dla uczulonych na ten składnik?
OdpowiedzUsuńMoże naturalny zastąpić sztucznym miodem
UsuńSkórki z cytryn można wykorzystać do Limoncello.
OdpowiedzUsuńWitam, ja dodaję wyszorowaną pokrojoną cytrynę ze skórką a imbir starty na tarce na dużych oczkach pozdrawiam
OdpowiedzUsuń