Domowy syrop na przeziębienie i wzmocnienie odporności

Domowa receptura na jesienno - zimowe chłody. Wystarczą trzy proste składniki, żeby wzmocnić odporność i zwalczyć przeziębienie

Ilość: 5 słoików (300 ml)

Składniki:

  • około 800 ml miodu naturalnego
  • 10 cytryn
  • 250 g korzenia imbiru



Przygotowanie:

Wyszorowaną cytrynę i imbir obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku układamy naprzemiennie 2 - 3 plasterki cytryny, imbiru i zalewamy miodem. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoików. Syrop zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.


Po tym czasie specyfik jest gotowy jako dodatek do herbaty czy wody. Pamiętajmy, aby syropu z cytryną i imbirem nie dodawać do gorącej herbaty ponieważ straci dużo cennych właściwości.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Ile może stać taki syrop w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moge podawac dla rocznegoa dziecka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naturalny miód może uczulać, dlatego nie wiem jak ten specyfik może zachować się u takiego malucha. Jeżeli podajesz mu miód to myśle, że nie ma problemu.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak, ale stracimy cenne wlasciwosci. Polecam przechowywać w lodówce.

      Usuń
    2. To mit, że dodając miód do gorącej herbaty traci on swoje właściwości!!

      Usuń
    3. Nie zgodzę się. W temperaturze powyżej 45 stopni w miodzie zachodzi proces denaturacji białek, przez co traci on enzymy antybiotyczne. Po dodaniu do gorącej herbaty, czy podczas pasteryzacji zostaje tylko słodycz, natomiast związki bakteriobójcze, grzybobójcze i proodpornościowe są "degradowane".

      Usuń
  4. A może tak kapke spirytusu ?Z pewnością nabrałby charakteru no i trwałosci !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirytusu nie dodaje, ponieważ piją to u mnie dzieci. Zawsze szybko znika ten specyfik u mnie w domu, a w lodówce się z nim nic nie dzieje.

      Usuń
    2. Super przepis

      Usuń
  5. Ja tak robię i przez cały rok zażywam,jeden się kończy robię nastepny tylko że miksuje wszystkie składniki

    OdpowiedzUsuń
  6. Cenne przepisy są przydatne.Czym zastąpić miód dla uczulonych na ten składnik?

    OdpowiedzUsuń
  7. Skórki z cytryn można wykorzystać do Limoncello.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, ja dodaję wyszorowaną pokrojoną cytrynę ze skórką a imbir starty na tarce na dużych oczkach pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń