Biszkopt z borówkami i konfiturą porzeczkową

Letnie, smaczne oraz szybkie ciasto z galaretką i owocami

Składniki:
  • 3 jaja
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki zwykłej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki owoce leśne
  • borówki amerykańskie
  • konfitura porzeczkowa


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz dalej miksujemy. Pod koniec wlewamy olej i wsypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. około 40 - 45 minut.


Upieczony biszkopt przekrajmy na dwie części. Dolną część smarujemy konfiturą porzeczkową, a na górną część biszkoptu układamy borówki i zalewamy galaretką. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: