Uszka z grzybami

Babcia zdradziła mi sztuczkę na idealne uszka. Do tej pory do farszu nie dodawałam bułki tartej, po wskazówkach Babci uszka mają dużo nadzienia, a ich lepienie jest szybkie i przyjemne

Składniki:

farsz:
  • 30 dag grzybów leśnych lub pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 1 czerstwa bułka 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • pieprz mielony, sól 
ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • 1 łyżka oleju 
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 


Przygotowanie:

Grzyby (lub pieczarki) oraz cebulę drobno kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Następnie namaczamy bułkę w wodzie. Przestudzone grzyby mielimy wraz z odciśniętą bułką. Do farszu dodajemy także bułkę tartą, pieprz, sól i wszystko mieszamy.Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wyciskamy kieliszkiem małe kółeczka (lub wycinamy kwadraty o szer. 3 cm). Na każdy krążek nakładamy nadzienie z grzybów składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Potem brzegi zawijamy wokół palca i dociskamy tworząc kształt uszka.



Wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy i kiedy wypłyną na powierzchnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Uszka podajemy z czystym barszczem, przepis znajdziesz kliknij tutaj

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Jezu, jakie ty musisz mieć drobne palce, ze takie miniaturki lepisz, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Niezastąpione w Wigilijnym barszczu!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko bułka tarta do farszu. Samą siebie mam oszukiwać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej bułki tartej jest niewiele, robi tutaj za "klej", który sprawia że farsz jest łatwiejszy w pracy

      Usuń
  4. Już niedługo będziemy lepić, więc skorzystamy z przepisu..

    OdpowiedzUsuń