niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto orzechowo - miodowe



Smaczne i efektowne ciasto wspaniałe na jesienne oraz zimowe wieczory 

Średnica formy: 22 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki 
  • 120 g margaryny 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1/2 l mleka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
masa orzechowa:
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 120 g masła 
  • 1/3 szklanki cukru 



Przygotowanie:

Mąkę, cukier i sodę siekamy z margaryną. Dodajemy miód i jajka oraz zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 3 części i każdą rozwałkowujemy na blaty o wielkości formy do pieczenia. Dwa placki pieczemy w temperaturze 180 st. około 10 - 15 minut do ładnego zarumienienia. Na trzeci wykonujemy masę orzechową. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Następnie dodajemy orzechy i zagotowujemy. Przygotowaną masę przekładamy na trzeci placek i pieczemy go tak jak dwa poprzednie. Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Większą część mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałym mlekiem mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtko oraz budyń waniliowy. Mieszamy, następnie wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym ucieramy z masłem na puszystą masę. Gotowym kremem budyniowym przekładamy placki, a górę ciasta przykrywamy blatem z masą orzechową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce. 

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Orzechy i miód to rewelacyjne zestawienie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam najbardziej, pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam takie miodowo-orzechowo-kremowe ciasta, boskie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie miodu i orzechów mmm moje ulubione;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) Szczególnie kusi na masa orzechowa na wierzchu, taka cudownie chrupiąca...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie - a orzechy są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro będę piekła to ciacho i zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ciasta miodowe, lubię połączenie z orzechami i dżemem :) Pozdrawiam, Lipka
    http://sio-smutki.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie:)
    zapraszam również do mnie: http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja kocham słodkie a to ciasto wygląda oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto pycha, u mojej mamy zwany jest Snikersem - nie wiem dlaczego, ale jest synonimem każdych świąt

    OdpowiedzUsuń
  12. a zamiast orzechów laskowych można zastąpić je orzechami włoskimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy tak jeszcze nie próbowałam, ale widziałam takie przepisy, więc ciasto powinno wyjść równie pyszne, pozdrawiam!

      Usuń