Zrazy/ roladki z karkówki - robię je zawsze, kiedy mam gości

Zrazy czy roladki? Jak się u Was mówi na takie zawijane kotlety z nadzieniem? U nas zdecydowanie są to roladki, a roladki z tego przepisu wychodzą rewelacyjne. Roladki z karkówki pieczone w air fryer to jedno z naszych ulubionych dań właśnie z tego urządzenia. Roladki wychodzą przepyszne, wprost się rozpływają i są soczyste. Roladki z karkówki tak nam smakują, że robię je zawsze kiedy mamy gości. Te roladki przygotowuje się szybko, a ich czas pieczenia to tylko 30 minut. Kto jeszcze nie jadł tak przygotowanych roladek z karkówki - niech żałuje i postara się je zrobić😎 Poleca Wam ten przepis


Składniki:
  • około 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki przyprawy marynata klasyczna
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • około 100 g sera żółtego (u mnie salami)
  • 2 - 3 łyżki oleju


Roladki z karkówki przygotowałam we frytkownicy beztłuszczowej Philips Ovi Smart 2.0 o pojemności 8,3 l i mocy 2200 W. Do roladek użyłam paprykę czerwoną, ale możecie też ją zamienić na paprykę żółtą, a cebule białą na cebulę czerwoną. Roladki wyjdą równie smaczne.


Przygotowanie:
Mięso z karkówki myje, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w plastry o grubości około 2 cm. Następnie każdy plaster karkówki rozbijam z obu stron na cienkie kotlety. W misce mieszam przyprawy (marynata klasyczna, słodka papryka, pieprz czarny, sól i majeranek. Paprykę kroję w paski, cebulę w piórka, a ser żółty kroję w słupki. Każdy plaster karkówki posypuję przyprawami i nacieram. Następnie układam paprykę, kilka piórek cebuli i 1 - 2 słupki sera żółtego. Roladki ciasno, mocno zawijam i spinam wykałaczkami. Przygotowane roladki z wierzchu nacieram pozostałymi w miseczce przyprawami.


Roladki układam w koszu frytkownicy beztłuszczowej i lekko za pomocą pędzelka smaruję olejem. Wybieram tryb gotowania ręczny i ustawiam czas pieczenia na 15 minut, 190 st. C. Poziom wiatraków ustawiam na 2. Po upływie czasu roladki odwracam i ponownie smaruję delikatnie olejem. Roladki piekę kolejne 15 minut w 190 st. C, z poziomem wiatraków na 2. Po tym czasie roladki wyjmuję są gotowe do jedzenia. Roladki z karkówki podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!