Ciasto szefa

Smaczne budyniowo - krówkowe ciasto, na które każdy szef się skusi 

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia 
masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 150 g masła 


masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka żelatyny 
dodatkowo:
  • nie cała buteleczka aromatu śmietankowego 
  • puszka masy kajmakowej 
  • herbatniki (około 30 sztuk) 



Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 25 minut. 1 ½ szklankę mleka gotujemy z cukrem. Z ½ szklanką mleka mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.


Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostygniętą żelatynę przelewamy do ubitej śmietanki i całość miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Potem rozsmarowujemy masę budyniową, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietankową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby zmiękły herbatniki.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

41 komentarzy:

  1. Powiem tylko: WOW! Genialne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie jestem szefem, ale też bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z wodą." - mam pytanie, w jakich proporcjach mieszamy aromat z wodą? całą fiolkę aromatu?

    Pozdrawiam
    H.M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiam we wpisie i dziekuję za uwagę :), miszeszalam 1/3 szklanki wody z niecałą fiolką aromatu

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszne ciasto,robię je na każde święta. Ja zamiast biszkoptu od samego dołu daję herbatniki lub jak moi znajomi to robią dają krakersy-gwarantuje że po przegryzieniu ciasta nie czuć soli, a zamiast żelatyny dodaję galaretkę cytrynową lub pomarańczową i trochę cukru pudru i śmietanę. Taką wersję robię dla dzieci jest trochę lepsza niż zwykła żelatyna.Pozdrawiam masz przepyszne ciasta na swoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z galaretką to dobry pomysł, ale całą galaretkę należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wówczas dodać do śmietany?

      Usuń
  5. Wygląda super, więc na najbliższe urodziny w styczniu spróbuję zrobić. Jak duża puszka masy kajmakowej to tego ciasta najlepsza? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto warto sie skusic i upiec Podobne podawała Ewa wachowicz w swoim programie tylkorobiła na herbatnikach Dzieki za przepis :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wygląda rewelacyjnie :) bardzo prosze o zostawienie kawałka do zjedzenia :)
    - -
    http://www.alestrona.net/1079/przepis_na_ciasto_3bit.html

    OdpowiedzUsuń
  8. podobny do 3BIT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie o tym samym pomyślałam że to jak 3BIT

      Usuń
  9. MNIAM.PYSZNOŚCI.NA PEWNO WYPRÓBUJE PO ŚWIĘTACH:)POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspaniały przepis, na pewno wykorzystam na święta!

    OdpowiedzUsuń
  11. na jaki rozmiar blaszki jest ta ilośc ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  12. już doczytałam 24x28 :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda znakomicie :) Zaciekawił mnie sposób na biszkopt - wow :) nie ubijamy osobno białek na sztywno??? Ta wersja wydaje się być prostsza :) Super - na pewno zrobię jak już po świętach zaczną szukać po lodówce czegoś słodkiego :) Ala

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam wg tego przepisu. Pycha. polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś wypróbuje ten przepis mężowi na imieniny.

    OdpowiedzUsuń
  16. A może być aromat waniliowy zamiast śmietankowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można dać aromat waniliowy:)
      pozdrawiam

      Usuń
  17. zrobiłam pierwszy raz na świeta- cisto przepyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. zamiast żelatyny do bitej smietany dałam galaretke pomarańczową rozpuszczoną w szklence goracej wody. ciasto szefa zagości częsciej na moim stole:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto ok, u mnie w rodzinie znane już od jakiegoś czasu, tylko nikt nie szedł na skróty i budyń był robiony a nie z paczki, więc jak na blogerkę to trochę słabo. ciasto polecam z własnym budyniem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę spróbować na moim szefie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem skora Cię zatrudnić, pod warunkiem, że będziesz mi takie robić co najmniej raz w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Naprawde wspaniale😀😁😟polecam

    OdpowiedzUsuń
  22. Naprawde wspaniale😀😁😟polecam

    OdpowiedzUsuń
  23. Znam to ciasto pod nazwą balowe. :-)
    Jedno z moich ulubionych ciast. :-)
    Zapraszam na swój raczkujący blog
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. ciasto robiłam ,wyszło rewelka zniknęło szybciutko znajomi nawet posądzili mnie że kupiłam w cukierni musiałam w obronie pokazać blaszkę z ciastem potem uwierzyli POLECAM NIE JEST TRUDNE W WYKONANIU NAWET AMATOR WYKONA BEZ ZBĘDNYCH TRUDNOŚCI POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŁAKOMCZUSZKÓW!!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda rewelacyjnie. Ma się ochotę sięgnąć po kawałek nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam :) tam są 2 budynie śmietankowe na 500 ml mleka, tak?

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam a ma ktoś patent czym zamienić mase krówkową,ewentualnie jak ja "odsłodzić" bo dla nas ona jest niezjadliwa,za słodka po prostu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę królową można zamienić konfiturą z czarnej porzeczki lub wiśniową, najlepiej z własnej spiżarni.

      Usuń