Sałatka zbójnicka

Sałatka zbójnicka to jedna z lepszych sałatek z makaronem. Przygotowuje się ją szybko i z prostych składników. Sałatkę z powodzeniem można przygotować na kolację, spakować do pudełka do pracy czy podać na różnego rodzaju imprezkach. Sałatka zbójnicka jest uniwersalna i sprawdzi się w każdej sytuacji


Składniki:
  • 150 g suchego makaronu (u mnie gramigna)
  • około 350 g szynki
  • 2 czerwone papryki szpiczaste
  • 1 por (biała część)
  • 5 - 6 ogórków konserwowych
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
Do przygotowania sałatki użyłam makaronu gramigna, ale z powodzeniem możecie użyć każdy inny makaron. Mogą to być kokardki, świderki, penne czy jeszcze inny. Tutaj wybór zależy od was. Do sałatki wybrałam papryki szpiczaste, bardzo je lubimy, są słodsze i dla nas smaczniejsze, niż zwykła czerwona papryka, oczywiście taką paprykę też możecie użyć.


Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany, ostygnięty makaron przekładamy do miski. Pora kroimy w półplasterki, paprykę i ogórki kroimy w paski, a szynkę w słupki. Pokrojone warzywa dodajemy do makaronu. Przygotowanie składniki mieszamy. Do miseczki dajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Przygotowany sos wlewamy do miski z sałatką i mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania. Sałatkę zbójnicką z powodzeniem można przygotować wcześniej. Sałatka nie podchodzi wodą.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!