Domowa multiwitamina na zimę

Oprócz domowego soku Kubuś postanowiłam zrobić multiwitaminę. Taki sok z połączenia owoców i warzyw na zimę okazał się genialnym pomysłem. Pierwsza partia multiwitaminy zniknęła w ciągu kilku dni. Szybko nadrobiłam jej zapas, ale pewnie długo nie wytrwa, bo domownicy wyciągają ze spiżarki butelkę za butelką😎 Taka domowa multiwitamina to znakomita alternatywa dla sklepowego wyrobu, jest bez sztucznych dodatków i wiemy co się w niej znajduje


Ilość: 16 butelek (330ml)
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg winnych jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg marchewki
  • 800 g dyni
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • cukier do smaku, dałam 3/4 szklanki cukru
  • 3 litry wody


Waga podanych warzyw i owoców jest przed obraniem i pokrojeniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 16 butelek soku o pojemności 330 ml. Do zrobienia multiwitaminy wybieramy warzywa i owoce świeże, zdrowe, bez uszkodzeń. Do zrobienia multiwitaminy polecam użyć jabłek winnych i soczystych. Do przepisu wykorzystałam dynię żółtą melonową, ale z powodzeniem możecie wykorzystać dynię innej odmiany. Nie polecam dyni mączystej. Do soku wykorzystałam gruszki odmiany klapsa. Sok najlepiej posłodzić wg własnych upodobań smakowych. Dosypałam około 3/4 szklanki cukru.


Przygotowanie:

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do dużego garnka dajemy marchewkę i dynię, mieszamy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy jabłka i gruszki, gotujemy do miękkości. Potem wlewamy sok z pomarańczy, mieszamy i całość dokładnie blendujemy. Sok doprawiamy cukrem do smaku. Dodałam około 3/4 szklanki cukru. Mieszamy.


Gorący sok nalewamy do butelek i zakręcamy. Butelki z multiwitaminą pasteryzujemy na mokro. W dużym garnku ustawiamy butelki z sokiem i nalewamy wodę do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Butelki ostrożnie wyjmujemy i pozostawimy do wystygnięcia. Następnie butelki z multiwitaminą możemy zanieść do spiżarki lub piwnicy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Witam .Co mozna dac zamiast pomarańczy czy mandarynek ? Moje dziecko ma alergie na te owoce .

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można owoce przepuścić przez sokowirówkę , następnie sok zagotować i dodać cukier gorący do butelek i wtedy pasteryzacja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak nie próbowałam, ale myślę, że można tak zrobić

      Usuń
  3. Co mogę użyć zamiast dyni? Czy mogą to być nektarynki lub brzoskwinie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można używać innych owoców 🙂 ja dodaję banana i brzoskwinie 👌

    OdpowiedzUsuń
  5. Po co wprowadzać ludzi w błąd?Pasteryzacja nie polega na gotowaniu, ogólnie kiedy" przeczytałem "gotujemy" to wiedziałem że wszystkie witaminy umarły. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń