Ciasto 3 bit jest wyjątkowo smaczne, nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 70 g masła
masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
ponadto:
- około 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń oraz odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając stopniowo zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami oraz cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową (jeśli jest zbyt gęsta można puszkę włożyć na parę minut do gorącej wody) oraz ponownie układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową oraz posypujemy startą gorzką czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Obżarciuch
3 bit,
3 bit bez pieczenia,
batonik,
ciasta,
ciasto 3 bit,
ciasto batonik,
ciasto bez pieczenia,
herbatniki,
kajmak,
masa budyniowa,
masa krówkowa,
śmietanka,
top ciasta bez pieczenia
niedziela, 6 kwietnia 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!