• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit jest wyjątkowo smaczne, nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe 
  • 2,5 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 70 g masła 
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
ponadto:
  • około 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń oraz odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając stopniowo zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami oraz cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową (jeśli jest zbyt gęsta można puszkę włożyć na parę minut do gorącej wody) oraz ponownie układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową oraz posypujemy startą gorzką czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



Obżarciuch
30 Comments
3 bit, 3 bit bez pieczenia, batonik, ciasta, ciasto 3 bit, ciasto batonik, ciasto bez pieczenia, herbatniki, kajmak, masa budyniowa, masa krówkowa, śmietanka, top ciasta bez pieczenia
niedziela, 6 kwietnia 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
3 bit 3 bit bez pieczenia batonik ciasta ciasto 3 bit ciasto batonik ciasto bez pieczenia herbatniki kajmak masa budyniowa masa krówkowa śmietanka top ciasta bez pieczenia Ciasto 3 bit

Polecane przepisy

30 komentarzy:

  1. Lenka ^^6 kwietnia 2014 18:48

    Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Olka6 kwietnia 2014 19:34

    Jak zwykle pyszne ciasto.... trudno się nie skusić... :)
    Miłego wieczoru.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Życie z apetytem6 kwietnia 2014 21:50

    To jedno z najpyszniejszych ciast :) Uwielbiam! Twoje jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Kasia7 kwietnia 2014 16:41

    Wow,wyglada przepysznie.W tym tygodniu na pewno go zrobie tylko co z moim odchudzaniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Apetycik7 kwietnia 2014 21:24

    Jeszcze nie robiłam ale słyszałam ze jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. BaniA8 kwietnia 2014 09:27

    Chyba muszę spróbować bo wygląda pysznie i jak to możliwe, że jeszcze go nie jadłam:-(
    Życzę udanego dnia,
    Pozdrawiam i zapraszam na czasem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. sylwia wielgus8 kwietnia 2014 17:40

    przepięknie wygląda muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy10 kwietnia 2014 13:28

    Ciasto jest przepyszne!!! Najlepsze następnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. najlepszeporady10 kwietnia 2014 17:24

    Wygląda cudownie, pewnie tak samo smakuje!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie,
    http://najlepszeporady.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy14 kwietnia 2014 10:42

    mam pytanie: Jakie maja być te budynie, na 0,5 l mleka czy na 3/4 l mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Gabriela Borowiec14 kwietnia 2014 10:50

    Budynie na 0,5 l mleka ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy14 kwietnia 2014 21:14

    Czy zamiast herbatników mogą być słone krakersy?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 kwietnia 2014 09:46

      oj nie wiem czy to dobre będzie :) lepiej użyć herbatników, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. kuchareczka19 lutego 2019 21:28

      Robię na krakersach, ciasto wychodzi przepyszne :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  13. Emanuela Nanowska16 kwietnia 2014 19:15

    nic tylko jeść i jeść takie słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy18 kwietnia 2014 11:36

    mam pytanko a jak bym chciała na większą blachę to podwoić składniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 kwietnia 2014 13:01

      Można podwoić składniki, a można tez z takiej ilości zrobić z tym że ciasto wyjdzie niskie :)
      pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. sugar&salt12 maja 2014 16:40

    Pyszności! Ciasto jest rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. SMAKOWE KUBKI2 czerwca 2014 15:37

    "Chodzi" za mną to ciasto, lubię też takie nie pieczone, jak np. rafaello, ale to na pewno dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Kocina8 czerwca 2014 08:23

    Wygląda bajecznie i z pewnością tak smakuje...wstyd się przyznać ale nie robiłam jeszcze nigdy 3-bita z pewnością skorzystam z wypróbowanego przepisu;)...zapraszam do mnie;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie23 października 2014 16:53

    Proszę, przygarnij mnie i wykarm :) Uwielbiam to.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Loona23 października 2014 22:49

    Biorę ten przepis!
    Jest prawie jedenasta wieczór a patrząc na Twoje zdjęcie czuję, że jak nie zjem "słodycza" to minie mnie coś wyjątkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Suchy lód25 października 2014 08:49

    sorki ale spotkałem już w necie to ciasto pod nazwą 3 bit. Może ktoś wyjaśni dlaczego akurat taka nazwa bo mnie się ona z niczym nie kojarzy - chyba że chodzi o trzy warstwy smakowe ciasta - sam nie wiem? Miłej soboty życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec25 października 2014 13:18

      nazwa pochodzi od batonika 3 bit ;)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  21. Maggi7922 lutego 2015 14:26

    ooo jaki wysoki- muszę mój przepis zmodyfikować

    wzajemnie miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  22. Anonimowy29 marca 2016 09:55

    Jest przepyszne. Dziekuje. Cala blacha poszla w jeden dzien mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  23. Anonimowy20 grudnia 2017 12:04

    Mam pytanie ile wsypać cukru do tego gotującego się mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 grudnia 2017 16:49

      tak jak podane w przepisie 2 łyżki cukru :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  24. Anonimowy20 grudnia 2017 16:01

    czy budyń ma być bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec20 grudnia 2017 16:49

      tak bez cukru :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria