Kanie w panierce

Kanie (sowy) obtoczone w panierce smakiem przypominają kotlety schabowe

Składniki:

  • kanie (dowolna ilość) 
  • 1-2 jajka 
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • sól, pieprz mielony 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Kanie oczyszczamy, obcinamy trzony i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą.



Następnie kładziemy je blaszkami do góry, solimy i pieprzymy. Grzyby powinny poleżeć kilka minut, aby kapelusze się rozłożyły. W międzyczasie roztrzepujemy jajka (można dodać do nich ok. 2 łyżek mleka) i przygotowujemy panierki. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła, będą smaczniejsze. Usmażone układamy na chwilę na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką lub świeżym pieczywem. Uwaga: upewnijcie się, że to kanie, a nie muchomor sromotnikowy.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: