Kruche ciasto z połówkami jabłek

Jesień pieści podniebienie, ciasto z jabłkiem to marzenie

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3 opakowania cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
  • 180 g serka homogenizowanego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 dużych winnych jabłek 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • margaryna + bułka tarta do przygotowania formy 



Przygotowanie:

Mąkę, cukier waniliowy, cukier, masło, serek homogenizowany i proszek do pieczenia zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Formę smarujemy margaryną i bułką tartą, wylepiamy jedną częścią ciasta oraz nakłuwamy widelcem. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na ciasto dajemy bułkę tartą, a następnie jabłka.




Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy owoce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez około 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje ciepłe.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 komentarze:

  1. Szybkie a genialne! Bo po co kombinować, jak można w prosty sposób mieć rozkosz podniebienia.
    Przepysznie wygląda.

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Gabrysiu, pyszne musi być to ciacho :-) z chęcią bym spróbowała, ale zapisuje sobie przepis bo samym widokiem się nie najem i nie poznam smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie podano w przepisie,jaki gatunek jabłek a to ważne i czy piekarnik ,był elektryczny ,czy gazowy.To też istotne,bo w gazowym kruche piecze się w 220 st.

      Usuń
    2. jabłka mają być z typu twardych i winnych, nie moga być słodkie, ciasto było pieczone w piekarniku elektrycznym, pozdrawiam!

      Usuń
  3. mniam mniam mniam. jablka uwielbiam. zapisuję przepis i wykorzystuję w weekend !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jak marzenie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serek homogenizowany w cieście kruchym?? To nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie pomyłka ;) ciasto kruche zawsze możesz zrobić według własnego przepisu, wyjdzie na pewno równie dobre, pozdrawiam!

      Usuń
  6. Dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jabłka pokroiłam na mniejsze części i musiałam dodać więcej mąki aby rozwałkować ciasto. PYCHA :) Polecam i życzę " smacznego "

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosty przepis a taki ciekawy! Uwielbiam wszystko co jabłkowe, więc na pewno wypróbuję :)
    Zapraszam do siebie http://mw-inspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jabłecznik i wsZystkie jego odmiany najlepsze jabłka to renety złote bądź szare !Marudny jesteś Gallu Anonimie !! serek to nie pomyłka!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Po upieczeniu jeszcze ciepłe smaruje te górki z jabłek kwaśna gęsta śmietana nie jest slodkie ale dobre

    OdpowiedzUsuń
  11. O wiele bardziej smakuje polane śmietaną z cukrem polane na gorący placek, polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ciasto straci na jakości jeżeli poleży troche w lodówce i nie będzie upieczone zaraz po wyrobieniu?

    OdpowiedzUsuń