Pieczone udka z kurczaka

Smaczne, delikatne i rozpływające się mięso z kurczaka pod chrupiącą skórką

Składniki:
  • 6 udek z kurczaka 
  • 3-4 cebule 
  • kilka ząbków czosnku 
  • papryka słodka 
  • pieprz świeżo mielony 
  • sól 
  • 3 łyżki oleju 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i owoce jałowca 
  • 4 liście laurowe 
  • gałązki świeżego tymianku 



Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Następnie mieszamy z papryką słodką, pieprzem, solą i olejem. Udka kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Po między kurczaka dodajemy ziele angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i gałązki świeżego tymianku i pokrojona w piórka cebulę. Całość przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 2 godz.



Gotowe udka pieczemy pod przykryciem około 70 min. w temp. 200 st. Następnie odkrywamy kurczaka i pieczemy jeszcze około 20 min. do ładnego zarumienienia.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Ta skórka z daleka woła i zachwyca! :) Musi smakować nieziemsko! Jeszcze ten czosnek do tego :)

    Zapraszamy do naszej kuchni!
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze piekę udka przez 1,5h, wtedy jest najsmaczniejszy. Marynatę na pewno wykorzystam. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam pysznie wyglądają :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. też nieco dłużej pieczę udka niż zwykle są znacznie smaczniejsze - Maria racja:) ale bardzo często na koniec polewam sosem 1000 wysp albo dressingiem jogurtowym Develey, polecam i życzę smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Robiłam już kilka razy i smak jest fantastyczny. gorąco polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale jak go przykryc jak jest na blasze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko przykrywamy folią aluminiową :) Pozdrawiam :)

      Usuń