Serniczki z patelni

Małe serniczki to przysmak kuchni wschodniej. Niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne dla miłośników serników

Ilość: około 15 sztuk

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu półtłustego 
  • 6 łyżek mąki pszennej + do obtaczania 
  • 3 płaskie łyżki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 cukier wanilinowy (16g) 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • olej lub masło do smażenia 
  • cukier puder do posypania lub konfitura, sos owocowy 
  • do ozdoby: kilka mrożonych truskawek 



Przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrami, aż się rozpuszczą. Następnie w misce rozgniatamy widelcem ser i dodajemy do niego wcześniej ubite jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe placuszki (robimy kulkę i ją spłaszczamy).



Obtaczamy serniczki w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem owocowy, dżemem, miodem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. Ładnie wyglądają, muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki, też robię podobne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :D aż ślinka cieknie - dzisiaj wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wspaniałe skojarzenia z takimi serowymi placuszkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 6 łyżek mąki do obtaczania a do serniczków ile


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 łyżek mąki pszennej + do obtaczania :) Proszę czytać uważnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. kuchni wschodniej może, ale mój z pewnością! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis Gabrysiu.Czasami ma się ochotę na coś słodkiego,niebanalnego na śniadanie.I to jest właśnie to :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Można je jeszcze ułożyć w garnku posypać cukrem i polać kwaśną śmietaną, całość chwilę podgrzać,mmmmm babcia tak robiła.Smak mojego dzieciństwa! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak apetycznie aż mnie skręca... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, są mega smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Pyszne😋

    OdpowiedzUsuń